Önmagán próbálta ki a Covid-19-oltást egy temesvári kutató és azt állítja: hatásos a szer

Virgil Păunescu kutatóorvos azzal vádolja az államot, hogy nem is vesz tudomást az OncoGen központ eredményeiről.

Hirdetés

Dr. Virgil Păunescu professzor neve néhányszor már szerepelt a médiában, mivel a vezetése alatt működő OncoGen rákkutató központ már korábban bejelentette, hogy dolgoznak egy koronavírus-ellenes oltáson.

Az immunológus orvosprofesszor most egy keserű hangú Facebook-bejegyzésben bejelentette, hogy az oltás ne csak elkészült, de ki is próbálta önmagán és az eredményeik igencsak biztatóak.

Az OncoGen alaptevékenysége az, hogy a rákkutatás jelenleg világszinten legígéretesebb területével, a személyre szabott immunterápiával kísérletezve hatékony onkológiai gyógymódokat dolgoz ki.

Păunescu szerint a Covid-19-járvány kínai kirobbanása pillanatában a mintegy hatvan, igen jól felkészült kutatót foglalkoztató OncoGen már négy éve dolgozott ezen a területen, sőt, az immunológiai szaktudásuk lehetővé tette, hogy

január közepén már tudták, hogyan kellene „megtervezni” a koronavírus-oltást.

A munka annyira jól haladt, hogy a fejleményekről a nyilvánosság előtt is beszámoltak.

Csakhogy a román állam a mai napig sem mozgatta a füle botját sem, és meg sem próbálta felvenni a kapcsolatot a kutatóközponttal. Ez azért is fura – írja a professzor, mivel az európai alapokból kiépített OncoGen állami egészségügyi intézet, amely a Temesvári megyei kórház keretében működik, és amely az egyetlen romániai egészségügyi központ, amely rajta van a Covid-oltást fejlesztő intézmények nemzetközi listáján, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állított össze és közölt április elején.

Az OncoGen nem kapott egy garast sem abból a mintegy 1,5 milliárd euróból,

amit az Európai Unió különített el Romániának a járvány elleni védekezésre – írja Păunescu.

Hirdetés

Az anyagi támogatás hiányában a kutatócsoport nagy nehézségek árán eljutott addig, hogy előállított és laboratóriumi körülmények között, emberi sejteken tesztelt is egy potenciális oltást. A szer nem is a hagyományos értelemben vett oltás, mivel nem tartalmazza sem a legyengített SARS-CoV-2 vírust, sem annak genetikai anyagát, így a beadása nem jár fertőzésveszéllyel, hanem célzott immunrendszer-válaszreakciót vált ki.

A professzor szerint igen eredményesen. Ezt pedig onnan tudja, hogy amikor a kutatók „elmentek a falig”, ahonnan a pénzhiány miatt már nem tudták tovább folytatni a kutatást és a tesztelést,

Virgil Păunescu önmagán próbálta ki a szert.

Egyrészt azért, mert kutatásvezetőként önmagát találta a legilletékesebbnek arra, hogy a lehető leggyorsabban követni tudja a folyamatot és ki is tudja értékelni az eredményeket, másrészt hogy az oltás ezután következő klinikai tesztelésének engedélyeztetése is gyorsabb legyen.

Păunescu április 4-én adta be magának a szer első adagját, április 28-án pedig a másodikat. Azt állítja, hogy önmaga állapotát szakszerűen követve kijelenthető, hogy a kutatásuk eredménye nagyon biztató, a szer hatékony választ vált ki az immunrendszerben.

Most azt kéri a román államtól, hogy végre vegyen tudomást az erőfeszítéseikről és támogassa a szükséges pénzalapokkal az OncoGen kutatásait, hogy elkészülhessen egy hatékony oltás a Covid-19-et okozó koronavírus ellen.

Hirdetés