Amúgy közben megvan a román koronaoltás, de a britek épp lenyúlják, amíg Iohiék nagyban szükségállapotoznak, meg magyaroznak

Az új szerrel önmagát beoltó temesvári kutató a földijeitől belső vizsgálatot, az angoloktól élénk érdeklődést kapott.

Hirdetés

Emlékeznek a temesvári OncoGen rákkutató központ vezetőjére, Virgil Păunescu professzorra, aki a múlt héten a Facebook-oldalán jelentette be, hogy csapatával összedobtak egy potenciális oltást az új típusú koronavírus ellen, amit már ki is próbált magán és a szer ígéretes?

Nos, ennek a cikknek arról kéne szólnia, hogy a kormány azóta minden szükséges anyagi és egyéb erőforrással ellátta az intézetet – ha már az oltás tényleges kikísérletezése során nem tette –, a hazai mikrobiológusok színe java pedig már vizsgálja a szert, hogy ha tényleg hatásos, minél hamarabb le lehessen tesztelni, és forgalomba lehessen hozni.

Ehhez képest a kormány és a hazai mikrobiológia továbbra sem hederít Păunescu professzorra, meg a hülye kis vakcinájára, viszont a temesvári megyei kórház (ide tartozik az OncoGen) menedzsere, Raul Pătrașcu belső vizsgálatot indított Păunescu professzor ellen, mert az emberkísérlet előtt nem kérte a kórház etikai bizottságának jóváhagyását.

A britek viszont nagyon is érdeklődnek Păunescu professzor eredményei iránt, olyannyira, hogy a bukaresti brit nagykövet, Andrew Noble már telefonon is beszélt az ügyben Păunescu professzorral, és a szigetország támogatásáról biztosította a román fél erőfeszítéseit. A nagykövetség közleménye szerint a telefonbeszélgetésben Andrew Noble leszögezte, hogy egy ilyen küzdelemben a kormányoknak, a tudóstársadalomnak és a gyógyszeriparnak is együtt kell működnie, és emlékeztetett arra is, hogy Nagy-Britannia 388 millió fontot különített el oltásfejlesztésre, a világ kormányai pedig összesen 6,5 milliárd fontot dobnak össze erre a célra az ígéretek szerint.

Amikor egy ember ilyen sok pénzről beszél, általában meg akar venni valamit.

Hirdetés

Amúgy a britek is dolgoznak már egy vakcinán, így a nagykövet azt is felajánlotta, hogy összehozza az angol és a román kutatókat, hadd cseréljék ki a tapasztalataikat.

Magyarán: ha a britek számítása bejön, majd tőlük fogjuk visszavásárolni a saját oltásunkat, mert a kormányunk most nagyon el van foglalva a saját hozzá nem értésével. Szerintem Iohannis nem is hallott még Păunescu professzor vakcinájáról, fogadjunk egy Corona sörben. (Trianonról pedzi, mi az.)

Hirdetés