Péntektől tényleg csak az nem kaphat oltást, aki nem akar – minden oltópontot megnyitnak (FRISSÍTVE)

Eddig sem volt bonyolult időpontot foglalni, de hamarosan erre sem lesz szükség. Sőt, van már olyan település, ahol az oltást házhoz fogják vinni. Közben kiderült, hogy állnak a megyék a beoltottsággal.

Hirdetés

Frissítés 1:

Közben a számokon jól látszik, hogy lecsengtek az ünnepek, kezdett visszaállni a korábbi tempó az oltáskampányban: míg vasárnap „alig” 41 ezren, hétfőn pedig 66 ezren oltatták be magukat, az elmúlt 24 órában ez a szám már elérte a 85 604-et. Így máig 3 411 328-an kaptak legalább egy oltást, 2 082 585-en túl vannak mindkettőn.

Frissítés 2:

Közben kijött egy érdekes táblázat arról is, hogy a megyék hogyan állnak jelenleg a beoltottsággal: a statisztikai hivatal szerint Bukarest vezet 31,2 százalékkal, második Kolozs megye (28), harmadik Temes (22). A magyar többségű megyék közül Hargita megye áll jobban, ott a lakosság 14,6 százaléka kapta meg legalább az egyik oltást, míg Kovászna megye csak 11 százaléknál tart. A listát a koronavírus által igencsak megviselt Suceava megye zárja egy szerény 10 százalékkal.

Az oltási maratonok és az autós oltópontok ráébresztették a kormányt, hogy az időpontfoglalás hátráltató tényező lehet a lakosság immunizálási folyamatában, hiszen inkább állnak sorban az emberek, mintsem bármilyen, elsőre bürokratikusnak tűnő eljárásban részt vegyenek. Bár eddig is egyszerűen ment az oltási előjegyzés, az optimalizálás soha nem árt, ugyanakkor

soha nem késő szorosabban simulni az igényekhez sem.

Hirdetés

Most éppen azzal az ötlettel álltak elő, hogy minden oltópontot megnyitnak az oltásra vágyó lakosság előtt, tehát azok is besétálhatnak ezentúl oltásra, akik nem regisztráltak előtte az online platformon. Az oltáskampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy péntektől kezdődően új szabályokat vezetnek be az oltás megkönnyítésére. Ezentúl a 60 év felettiek időpontfoglalás nélkül is megkaphatják az oltást, mindössze annyit kell tenniük, hogy 8 és 20 óra között elsétálnak egy oltóközpontig. A lehetőség kortól függetlenül

mások számára is elérhető, naponta 14 és 20 óra között.

Továbbra is prioritást élveznek azok, aki előjegyzést kérnek, viszont az oltópont kapacitásának függvényében ezentúl sorszámokat is kibocsátanak azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak regisztrálni. Tehát amennyiben egy oltópont naponta száz személyt tud fogadni, és 50-en várólistán vannak, akkor 50 sorszámot közprédává tehetnek. Ennek egy már most előre látható következménye az lesz, hogy nőni fog az elpocsékolt vakcinák száma, mivel lehetetlen lesz pontosan felbecsülni az egy nap alatt beoltandó személyek számát, viszont kétség kívül leegyszerűsíti majd a menetet.

Az oltási ritmus gyorsítására lassan minden lehetséges eszközt bevetnek, a Fehér megyei mintatelepülésen, Maroscsügeden például házhoz viszik a oltást: május 14-16 között egy orvosokból álló mobil csoport fogja végigjárni a települést, és mindenkit beoltanak, aki jelentkezett oltásra. Regisztrálásra május 12-ig van lehetőség online, telefonon vagy a háziorvosnál.

Hirdetés