Pénteki hírmix: volt miniszter a börtönben, a medve a csűrben, elmarad a kormányrotáció

Eurómilliókkal fizették le Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert, most börtönbe ment. Háromszéken beköltözött a medve a csűrbe. A miniszterelnök nem mond le, még.

Hirdetés

Ciucă: nem mondok le!

Egyelőre nem adja vissza miniszterelnöki megbízatását Nicolae Ciucă miniszterelnök, mert – mint mondta –, előbb meg kell oldani a tanügyben kialakult helyzetet. A PSD és a PNL koalíciókötő megállapodása értelémében a kormányzati időszak felénél a liberálisok átadják a kormányfői posztot a szociáldemokratáknak és több minisztériumok élén is vezetőcsere lesz.

Ciucă számára a péntek lett volna a nap, amikor bejelenti, hogy véget ért miniszterelnöki munkája, jöjjön a PSD, de nem így történt. Közben ugyanis a tanügyben robbant a bomba, a pedagógusok országszerte sztrájkba léptek, ami azt jelenti, hogy helyzet van. Erre hivatkozott a PNL-s miniszterelnök, akinek pénteken bejelentetése értelmében a kormánykoalíció addig nem borítja fel a kormányt, amíg nem sikerül valamilyen megnyugtató megoldást találni a tanügyben.

A többek között béremelést is kérő tanügyi szakszervezetek azt követelik, hogy a pedagógusi bérek decemberig 25 százalékkal növekedjenek, és hogy a 2024-es bérrácsot arra alapozva dolgozza ki a kormány, hogy a kezdő oktatók nettó fizetése legalább 4000 lej legyen.

A szakszervezetek pénteken is utcai tiltakozásokat szerveztek országszerte, kedden pedig az államelnöki hivatalnak otthont adó bukaresti Cotroceni-palota előtt akarnak tüntetni.

Egy háromszéki faluban beköltözhetett egy medve a a csűrbe

A falu közepén, egy elhagyott telekre költözött a bocsaival egy medve a háromszéki Torja községhez tartozó Futásfalván – írja a Székelyhon. A helybéliek szerint az állat a csűrben él a telken, amelyen egy üres ház áll, az udvart és a kertet pedig benőtte a bozót.

Egy kézdivásárhelyi állatvédő szervezet képviselője hihetetlennek nevezte a helyzetet. Forró Béla, a Benji Állatvédő Egyesület alelnöke azt mondta: őt kedden értesítették, hogy ott a medve a telken a bocsaival. Ő maga szerdán nem látta a helyszínen a medvét, de előző nap állítólag tizenketten látták az állatokat.

A község polgármestere, Daragus Attila azt mondja: a csendőrség kedden este értesítette, hogy a helyszínre küldtek egy csapatot, mert Futásfalváról jelentették a 112-es számon, hogy ott a medve. Az állat állítólag nincs ott állandóan, mert szerdán már nem látták. A hatóságok mindenesetre készenlétben állnak és várják a helybéliek jelzéseit.

Börtönbe zárták Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert

Jogerősen 7 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken Sebastian Vlădescut, aki az első Tăriceanu-kormány és Emil Boc kormányában is pénzügyminiszter volt a 2000-es évek közepén és végén.

Hirdetés

A 65 éves volt politikust korrupció miatt, a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújításának ügyében találta bűnösnek a bíróság, amely enyhítette a 2022-ben alapfokon kiszabott 8 és fél éves börtönbüntetést.

Vlădescut azzal vádolták, hogy 1 millió eurót kapott abból a mintegy 20 millió eurós csúszópénzből, amit az osztrák Swietelsky-Wiebe-Takenaka cégcsoport fizetett román illetékeseknek, hogy cserébe megnyerje a vasútvonal felújítási szerződését. A DNA 2019 márciusában állította bíróság elé a cégcsoport képviselőjét, Josef Horneggert, aki beismerte bűnösségét és vádalkut kötött az ügyészekkel.

Az ügyben Vlădescun kívül bíróság elé állt Ionuț Costea, az Eximbank volt alelnöke, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank volt alelnöke, Mircea Geoană volt miniszterelnök, jelenlegi NATO-főtitkárhelyettes sógora, ő 6 évet kapott. Cristian Boureanu volt parlamenti képviselő ellen szintén vádat emeltek, de az ő esetében időközben elévült a bűncselekmény. Ugyanez történt két másik vádlott, egy volt szállításügyi államtitkár és a CFR vasúttársaság vezetéséhez közel álló személy esetében is.

Viszont mindannyiuk teljes vagyonát zárolták és mindannyiuktól több millió lejt és eurót foglalnak le.

Sebastian Vlădescu a pénteki ítélethirdetést követően feladta magát a rendőrségen, ahonnan börtönbe szállították.

 

Hirdetés