Példát statuált a bíróság a bukaresti Colectiv-tragédia ügyében: egy évtizedre is lecsukhatják a felelősöket

Ahogy az várható volt, súlyos börtönbüntetéseket szabott ki a bukaresti törvényszék hétfőn a 2015-ös bukaresti Colectiv-tragédia legfőbb gyanúsítottjaira.

Hirdetés

A három tulajdonost, Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut egyenként 11 év és 8 hónap szabadságvesztéssel sújtották, míg Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, a klub működési engedélyeinek kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélések ügyében gyanúsított Cristian Popescu-Piedonét 8 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát; a cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise 9 év és 8 hónap, illetve 10 év börtönt kapott.

Börtönbüntetésre ítélték a klubban előzetesen ellenőrzést végző két tűzoltót is, George Mateit és Antonina Radut 9 év és 2 hónap szabadságvesztéssel sújtotta a bukaresti törvényszék.

Az ítéletek nem jogerősek, a gyanúsítottak fellebbezhetnek.

A Goodbye to Gravity metálzenekar ingyenes lemezbemutató koncertjén, 2015. október 30-án a pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a klub zajszigetelésére használt, nem előírás szerinti anyagot, a tűz pedig pillanatok alatt szétterjedt a klubban. A rendszerváltás utáni Románia legsúlyosabb balesetében 65-en vesztették életüket (egy áldozat majdnem két évvel a tragédia után hunyt el), és közel kétszázan megsebesültek.

Hirdetés

A tragédia hatalmas közfelháborodást váltott ki, tízezrek vonultak az utcákra tüntetni a korrupció ellen, és közvetve hozzájárult Victor Ponta miniszterelnök, és kormánya bukásához.

Az ügyben újabb felháborodást váltott ki egy nemrég előkerült felvétel is, amely egyértelműen bemutatja, hogy a katasztrófavédelmisek és a mentősök sem álltak a helyzet magaslatán a tragédia éjszakáján.

Hirdetés