Pár vadászgató politikus olyan vadászati törvényt akar bevezetni, hogy kábé mindent lelőhessenek

Elsősorban repülő vadra mennének, és már a jogi keretet is kidolgozták a hobbijukhoz.

Hirdetés

Az urak a parlamentben úgy gondolták, elmennek vadászni, mint a mondókában a hüvelykujjam, és ehhez egy törvényt is csinálnak gyorsan, hogy nyugodtan lőhessenek gondolkodás nélkül, amerre arccal állnak.

A törvénytervezet értelmében ugyanis elég rossz világ jönne a Románia területén élő vagy itt megforduló madarakra: egy-egy vadász a vadászszezon minden egyes napján akár 25 példányt is kilőhetne a vadászható fajokból, mint például a mezei pacsirta, a fenyőrigó, a vadgerle vagy a fürj. A zöld szervezetek viszont máris a szívgyógyszerük után kapkodnak a tervezet hallatán, szerintük ugyanis ez katasztrofális következményekkel járhat, egész fajokat tüntethet el az ország területéről.

Eddig ugyanis az adott madárfaj hazai vagy itt átvonuló populációjával arányosan határozták meg a kilőhető egyedek számát, így az adott faj túlélése, a populáció stabilitása biztosított volt, az új feltételek mellett viszont a pacsirta például feltétlenül veszélybe kerülne. (Önnek talán furcsa, hogy a mezei pacsirtát egyáltalán vadásszák, de az olasz vendéglők előszeretettel felvásárolják a lelőtt példányokat, ott ugyanis ínyencségnek számít, így elég jó biznisznek minősül.)

Codruț Feher, a Szövetség a Visszaélések Elleni Küzdelemért (Alianța pentru Combaterea Abuzurilor) nevű egyesület egyik vezetője például azt mondja, hogy a törvénytervezetet elsősorban azért dolgozták ki az urak, mert az ő szövetségük például tavaly a bíróságon támadta meg azt a miniszteri rendeletet, amely 36 madárfaj kilövési kvótáit határozta meg, szerintük ugyanis ez nem volt megfelelő a fajok védelmének tekintetében, és ezzel elérték, hogy az illető fajokra az egész idényben nem lehetett vadászni Romániában.

Ez pedig feldühített pár olyan politikust, akik egyben szenvedélyes vadászok is. Mint például a tervezet fő kezdeményezője, a bolgár kisebbség képviselője, Gheorghe Nacov, aki maga is nagy vadász hírében áll. De ott vannak például Chirteș Ioan és Iordache Ion szenátor urak a PNL-ből, akik szintén különféle vadásztársaságok aktív tagjai, és akik már nagyon lőnének valamit.

Hirdetés

Ha a törvény élesedik, akkor már csak az alkotmánybíróságon lehet majd megtámadni a különféle kilövési kvótákat, ergo a civilek jóval nehezebben köphetnének bele a vadász urak levesébe.

A törvénytervezetet jövő héten fogják megvitatni a szenátusban.

Hirdetés