Öten fertőződtek meg, de a nép kiakadt az ingyenes koronateszteléstől egy Fehér megyei faluban

Hahó, ingyen van! Ráadásul éppen most kockáztatnák a vesztegzárat, mikor végre-valahára látszik az alagút végén a fény.

Hirdetés

Emlékeznek még, mekkora pánikot keltett a suceavai vesztegzár? Vagy a Temes megyei Törökszákos esetére? Vagy, hogy közeledjünk a cikk helyszínéhez, a Fehér megyei Csurulyászára? Mert egy dolog a kijárási tilalom és a megszorító intézkedések, és más dolog a vesztegzár. Meg lehet kérdezni a suceavaiakat.

Nos, a legfrissebb vírusbotrány „főszereplője” ismét egy Fehér megyei község: Alsócsóra (Săliștea). Nem mellesleg, csinos Barcsay-kúria van ott, abban székel a polgármesteri hivatal.

Az történt, hogy a községhez tartozó egyik faluban (Săliștea-Deal, 276 lakossal) öt koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak. Tanulván a korábbi esetekből, a polgármester azonnal felkereste az Fehér megyei illetékeseket, akik jelezték, hogy a következő nap kiszállnak a helyszínre és lehetőség szerint akár az egész falu lakosságát tesztelik. A polgármester tudatta a (szerinte) jó hírt a faluval, hogy ingyen tesztelés lesz, a karanténba helyezett emberek számára kötelező módon, de kérésre bárkit letesztelnek. Meglepő módon a lakosok egy része alaposan kiakadt: belőlük ne csináljanak hülyét (?), ez diszkrimináció (?), sőt, meg is fenyegették a polgármestert.

Az elöljáró viszont kijelentette: a maga részéről egy tapodtat sem hátrál. Ma öt fertőzött van, de ha nem teszik meg a szükséges lépéseket, fennáll a tömeges fertőzés veszélye. Arról nem is beszélve, hogy utóbbi esetben vesztegzár alá vonhatják az egész községet, ami senkinek sem hiányzik. Arról nem is beszélve, hogy aki megtagadja a tesztelést és utóbb kiderül, hogy fertőző, akár bűnvádi eljárással is szembesülhet.

És mindez most történik, tesszük hozzá, amikor közeledik a szükségállapot vége.

Hirdetés