Komolyodik a helyzet: egy egész várost vontak vesztegzár alá Romániában

A koronavírus-járvány egyik helyi gócpontjáról van szó.

Hirdetés

Újabb fokozatot lépett a koronavírus-járvány Romániában: Suceava városát nyolc környező települést vesztegzár alá helyezték, miután a bukovinai város a járvány gócpontjává vált.

Egyúttal a járvány elleni védekezés elérte a negyedik szintet, miután hétfőn a fertőzöttek száma elérte, sőt jócskán meghaladta a kétezret.

Marcel Vela belügyminiszter hétfőn este jelentette be a vesztegzár kihirdetését Suceáván, miután durván megugrott a járvány halottainak száma, kiderült ugyanis, hogy 13, múlt héten a suceavai kórházban elhunyt személy is a kór miatt vesztette életét.

Ezzel már 65-re nőtt a járvány halottainak száma az országban.
A fertőzöttek száma 2109-re ugrott – ebből 593-an suceavaiak.

A vesztegzár által közvetlenül érintett településeken túlmenően az összes többi Suceava megyei települést védelmi zónává nyilvánították.

Hirdetés

A karantén idejére a lezárt övezetbe csak az áruszállító járművek, a gazdasági tevékenység folytatását és a lakosság ellátását szolgáló javak juthatnak be, illetve azok a személyek, akik ugyan nem ott laknak, de gazdasági vagy védelmi, rendészeti, nemzetbiztonsági, egészségügyi, katasztrófavédelmi, helyi közigazgatási, illetve közigazgatással vagy közműszolgáltatással kapcsolatos tevékenységet folytatnak.

A vesztegzár alá helyezett területen belül mások nem közlekedhetnek.

A több mint százezer lakosú bukovinai település megyei kórházában eddig 181 egészségügyi alkalmazottról és legalább 60 betegükről bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést az időközben leváltott kórházvezetés hanyagsága és elhibázott intézkedései miatt.

Hirdetés