Fotó forrása: euronews

Országos szinten lassan egyenesedik a járványgörbe, a neheze viszont még így is hátra van

Továbbra is több a beteg, mint amennyit elbír az egészségügyi rendszer. Kovászna megyében még tart a növekedés.

Hirdetés

Stabilizálódni látszik a napi esetek száma Romániában: az október 19-i, közel 19 ezres csúcs után hat nap csökkenés következett, majd a keddi összesítő napot leszámítva (akkor 16 765 új esetet regisztráltak) csütörtökre 13 197-re csökkent a 24 óra alatt beazonosított fertőzöttek száma. Az adatok alapján elkezdődhetett a járványgörbe várva várt egyenesedése,

ez azonban még nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a nehezén.

Az orvosok figyelmeztetnek: a 15 ezer körüli napi esetszám rendkívül magas, az intenzív terápián nem áll meg a növekedés, és a kórházak továbbra sem bírják ellátni az összes intenzív ellátást igénylő beteget. Fontos, hogy aki most oltatta be magát, maradjon elővigyázatos, mert az immunválasz a két dózis után körülbelül 30 nappal alakul ki (az egydózisos oltás után 14 nappal).

Jelenleg több mint 20 ezren vannak kórházban koronavírus-fertőzés miatt, ebből 1881-en szorulnak intenzív terápiára. Az utóbbi 24 órában 415 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, az áldozatok közt van három huszonéves is, akik más betegségben is szenvedtek.

365 oltatlan, 50 oltott van a halottak között.

A legtöbb új esetet Bukarestben (1839), illetve Temes (592), Konstanca (581), Iași (579), Brassó (567), Szeben (549) megyében regisztrálták, de kiugróan magas számai vannak még Kolozs (524) Bihar (511) és Arad (415) megyének is.

Míg országos szinten a járvány lassú kiegyenesedése figyelhető meg, Kovászna megyében – az előzőekhez képest – még csak most indultak növekedésnek a számok. Erről Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője számolt be. Közel kétszáz fertőzöttet ápolnak a kórházakban, kilencen szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A negyedik járványhullám később érkezett meg a székelyföldi megyébe, ezért a járványcsúcs is halasztódik. A legtöbb kórház megtelt, növelték az intenzív terápiás ágyak számát, ugyanakkor oxigénkoncentrátorokat kértek a súlyos betegek számára.

A megyében elég alacsony, 22%-os az átoltottság,

Hirdetés

az érdeklődés az utóbbi időben növekedni látszik, ezért a vidéki településekre is elviszik az oltás lehetőségét.

A Kovászna megyei napi esetszámok nem mutatnak ugrásszerű növekedést, legalábbis az országos járványhatóságok adatai szerint.

Hirdetés