Orbanéknak állítólag megvan a kormányiktatáshoz szükséges támogatásuk, de tovább folytatják az udvarlást

Közben a miniszterjelölteknek is nehéz dolguk van, az óra pedig nagyon ketyeg.

Hirdetés

Pontosan egy hete még úgy nézett ki, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tudja begyűjteni meg a Ludovic Orban vezette kabinet beiktatásához szükséges parlamenti szavazatokat, a kijelölt miniszterelnök azonban ma már sokkal optimistábban nyilatkozott.

Azt állítja ugyanis, hogy a tárgyalásokkal olyannyira jól haladnak, hogy végre összegyűlt a beiktatáshoz szükséges 233 voks – mint tudjuk, ez a minimum a 465 tagú parlamentben –,

de azért az utolsó pillanatig, azaz hétfőig folytatják a tárgyalásokat a honatyákkal.

Kiderült ugyanis, hogy a mindent eldöntő parlamenti szavazásra november 4-én kerítenek sort.

Időközben zajlik egyébként a leendő Orban-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatása a képviselőház és a szenátus szakbizottságai előtt – cirkuszokkal, ahogy kell –, erről legutóbb itt írtunk.

Kedden hatból öt miniszter átment a „vizsgán”, a pénzügyi tárca élére javasolt Florin Cîţu piros lapot kapott. Szerdán öt miniszterjelölt kapta meg az elegendő szavazatot, de Violeta Alexandru jelölését már nem támogatták a munkaügyi és társadalomvédelmi tárca élére. Vele együtt Ion Ştefan is megbukott, akire a közigazgatási és fejlesztési tárcát bízták volna a liberálisok.

Hirdetés

Ludovic Orban szerint a bizottság tagjai egyértelműen politikai alapon voksoltak és beszédesnek nevezte, hogy épp azokban a bizottságokban „lőtték ki” a jelöltjeit, amelyekben a PSD-sek többségben vannak.

„Ez a parlament korábban 80 minisztert is beiktatott, köztük funkcionális analfabétákat is, akik életükben nem vezettek semmit,

és nevetségessé tették a miniszteri állást. Biztosak lehetnek benne, hogy a kedvezőtlenül véleményezett jelöltjeimet nem cserélem le, ott lesznek a csapatomban” – kommentálta az eddigi eredményeket Orban.

Hirdetés