Mit mond Magyarországról a leendő román külügyminiszter?

Bízik abban, hogy nem lesznek diplomáciai összezörrenések Trianon évfordulója miatt.

Hirdetés

Kedden is folytatódott a leendő Orban-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatása a képviselőház és a szenátus szakbizottságai előtt. A külügyi tárca élére javasolt Bogdan Aurescu is sorra került, akit sok más aktuális külpolitikai téma mellett arról is megkérdeztek, hogy milyen viszonyt igyekszik majd fenntartani Magyarországgal. Bár a kormányprogramban a szomszédos államokkal ápolt viszony fejezeténél utolsóként szerepel Magyarország, Aurescu szerint nagyon fontos szomszédja és stratégiai partnere Romániának.

Kereskedelmi szempontból is fokozottan jelentős, bár ez inkább Magyarországnak kedvez, amit egyensúlyba kell hozni, akárcsak a befektetések terén mutatkozó egyenlőtlenségeket. Nagyon fontos, hogy létrejöjjön egy kétoldalú kereskedelmi kamara, de más jelentős tervek is folyamatban vannak, mint például a Bukarest és Budapest közötti gyorsvasút kialakítása. (Úgy tűnik, a „fontos” az egyik kedvenc szava a leendő külügyminiszternek – szerk. megj.)

Aurescu sajnálattal állapította meg, hogy régóta nem ült össze a kisebbségekért felelős vegyesbizottság, mely utoljára 2009-ben írt alá közös megállapodást. Mivel jövőre lesz Trianon százéves évfordulója, azt a reményét is kifejezte, hogy ebből az alkalomból nem lesznek diplomáciai összezörrenések.

A visegrádi négyek kapcsán a miniszterjelölt azt mondta: a V4-ek egyes országainak álláspontjai nem esnek egybe Románia elképzeléseivel, mely az EU-integráció elmélyítését tartja szem előtt.

Bogdan Aurescu kinevezése szinte biztosra vehető, hiszen egy éven keresztül volt már külügyminiszter Victor Ponta kormányában, azelőtt pedig öt évig államtitkár volt. Jelenleg Klaus Johannis államfő tanácsosa.

Hirdetés