Ön leparkolná a város szélén az autóját, hogy buszozzon a belvárosig?

A Park&ride rendszer külföldön nagyon jól működik. Kolozsváron hamarosan egyből két ilyen parkolót alakítanak ki, ugyanakkor négy új parkolóház is épül.

Hirdetés

Parkolj és utazz! Angolul Park&ride, vagy rövidítve P+R. Rövid időn belül Kolozsvár két bejáratánál is megjelenik a tábla ezzel a két betűvel, ami jó hír mindazoknak, akik ingáznak Kolozsvárra vagy csak turistaként érkeznek a városba autóval. A metropolisz övezetből érkező autósok a város szélén kialakított parkolókban hagyhatják majd járművüket, és onnan tömegközlekedési eszközzel vagy kerékpárral folytathatják útjukat hozzájárulva ezzel a kolozsvári közúti forgalom csökkentéséhez.

A megyei és a városi önkormányzat megegyezett arról, hogy két ilyen parkolót is kialakítanak: az egyiket ezer férőhellyel a reptérnél (erről korábban is szó volt), a másikat háromszáz férőhellyel pedig Kolozsvár Szászfenes felőli bejáratánál, a Babeș-Bolyai Egyetem birtokában lévő telken.

A reptéri parkoló legfeljebb egy vagy két szintes lehet a fel- és leszálló repülők légi folyosójának közelsége miatt, ezért lesz egy földalatti része is. A Kolozs megyei tanács 2019 szeptemberében írta alá a szerződést a kivitelezővel, amelyik 830 ezer lejből valósítja meg a terveket.

A két P+R parkoló mellett négy új parkolóház is épül, melyeket még idén átadhatnak. Ezek a Kalányos/Primăverii 8., Kalányos/Primăverii 20., Mogoșoaia 9. szám alatt, illetve a Kőkert/Hașdeu utcában épülnek.

Elviekben csak idén összesen 1253 parkolóhely létesül, amihez hozzáadódnak majd a P+R parkoló férőhelyei is.

A döntő kérdés az, hogy hányan lesznek hajlandóak letenni az autót a város szélén, hogy buszra szálljanak vagy biciklizzenek. De arra is kíváncsiak vagyunk, hány évbe kerül, amíg a városi lakosság megszokja, hogy nem lehet mindenhová autóval közlekedni.

Hirdetés