Ön is jogosult az oltásra a második körben? Összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat

Közben Florin Cîțu miniszterelnök bejelentette, a kormány ismét rendelt több millió vakcinát.

Hirdetés

Tovább zakatol az oltáskampány-vonat, s a koordinálással megbízott katonaorvos, Valeriu Gheorghiţă ma azt is bejelentette, hogy pénteken 15 órától már várják azok iratkozását, akik a második körben jogosultak a vakcinára – őket január 18-tól kezdődően fogadják majd a központokban, a megadott időpont szerint.

Hétfőn itt írtunk részletesen arról, hogy ebbe a kategóriába tartoznak a szociális központok kedvezményezettjei, illetve a 65 évnél idősebbek, valamint a krónikus betegségben szenvedők. Számukra több opciót is biztosítanak az iratkozásra: például ezen az online-felületen, a háziorvosnál, vagy a 021 414 44 25-as telefonszámon, a koordinátor azonban azt ajánlja a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy inkább forduljanak a háziorvosukhoz.

Ebben a fázisban egyébként 1750 oltásközpontban fogadják az igénylőket, de 43 mobilegységet is bevetnek. Valeriu Gheorghiţă szerint naponta 100 ezer embert is be tudnak majd oltani, ha lesz elegendő dózis.

Florin Cîțu miniszterelnök egyébként kedden közölte, Románia még rendelt több mint nyolcmillió dózist a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyagból, a Modernából pedig 3,4 milliót (az első adag már szerdán megérkezik). Eddig 134 ezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást az országban.

Hirdetés