Illusztráció / Pixabay

Omikron-hatás: Európa szigorít, Románia lazít, a járványgörbe nyújtózkodik

A lazítások éppen jókor jönnek, a rendőrök amúgy sem büntetik a szabályszegőket, mert elégedetlenek a bérükkel.

Hirdetés

Bár a lakosságot most leginkább az foglalkoztatja, hogy milyen lazításokkal oldják fel az elhúzódó negyedik járványhullám szigorát, és miként érinti mindez a karácsonyi bevásárlás rohamtempós időszakát (arról van szó, hogy negatív teszttel is lehet majd plázázni), nem árt tisztában lenni az aktuális esetszámokkal, melyek továbbra is biztató csökkenést mutatnak.

Azt nem lehet tudni, hogy meddig marad így,

hiszen Nyugat-Európa több országát újabb korlátozások bevezetésére kényszerítette az egyre inkább terjedő omikron vírusvariáns, mely ugyan Romániába is belopakodott, a hatóságok a járványgörbe lefelé ívelésén felbuzdulva a lazítások mellett döntöttek. Igaz, ezzel párhuzamosan már készülnek az újabb növekedésre.

Ahogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter fogalmazott,

a szigorú, de be nem tartott szabályok helyett jobbak a megengedőbb, de következetesen betartott regulák.

Arra nem tért ki, hogy a rendőrök a többszörösen elhalasztott bértörvény gyakorlatba ültetésének késlekedése miatti tiltakozásképpen nem állítanak ki pénzbüntetéseket, csak figyelmeztetik a szabályszegőket, így gyakorlatilag hozhatnak bármilyen korlátozást, a lakosság egy része biztosan nem fogja betartani ezeket.

Ami az esetszámokat illeti, közel 1300 fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában,

Hirdetés

ami nagyjából az elmúlt hét átlagának felel meg. Egy hónappal ezelőtt még hatszor ennyi új fertőzött volt egyetlen nap alatt. Csökken az intenzív osztályokon ápolt betegek száma, a közel ötezer kórházi beutaltból 807-en vannak súlyos állapotban, többségük oltatlan (66 személy van az oltás ellenére súlyos állapotban). Kereken száz halálesetet jelentettek a hatóságoknak, ebből 85-en oltatlanok voltak.

A legtöbb új esetet – Bukaresten (179) kívül – Temes (84), Arad (83), Kolozs (75), Brassó (70) és Bihar (64) megyében regisztrálták. Már csak Arad megye sárga besorolású, a többiben a zöld forgatókönyv van érvényben.

A járványmutatók csökkenése és a lazítás máris visszavette az oltakozási kedvet: kedden alig tízezren kérték az első oltást, míg a másodikat 12 680-an, a harmadikat 17 778-an. Jelenleg a lakosság 39,17%-a kapta meg mindkét oltását, ami nem túl biztató egy várható ötödik járványhullám küszöbén.

Hirdetés