Elege van már az utcai maszkviselésből? Nos, akkor…

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésére készül a kormány.

Hirdetés

FRISSÍTÉS: Szerdai ülésén a kormány jóváhagyta a lazító intézkedéseket, amelyek azonnal érvénybe lépnek, mihelyst a szöveg megjelenik a Hivatalos Közlönyben, tehát nagy valószínűség szerint már december 9-én, csütörtökön.

Ha minden jól megy, megkönnyebbülhetnek azok, akik nagyon utálják azt, hogy a koronavírus-járvány októberi eldurvulása nyomán az utcán is maszkot kell viselni: a hatóságok arra készülnek, hogy eltöröljék az intézkedést.

A járványügyi operatív törzs kedden este döntött arról, hogy javasolja veszélyhelyzet további 30 napos meghosszabbítását, illetve a korlátozások enyhítését, miután a negyedik hullám most már minden jel szerint lecsengőben van, hiszen az októberi, napi mintegy 19 ezres csúcs után mostanában rendszerint kevesebb mint 1500 új fertőzöttet diagnosztizálnak naponta.

Az egyik legfontosabb enyhítési javaslat, amit Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője jelentett be az ülés után, az, hogy

a szabadtéri maszkviselés eltörlését javasolják

– kivéve a zsúfolt helyeket, mint a piacok vagy a tömegközlekedési járművek megállói.

Javasolják a boltok és a vendéglátóhelyek nyitva tartásának meghosszabbítását is – igaz, itt nem erőltették meg magukat túlságosan, este 9 helyett 10 órai zárást akarnak.

Eltörölnék az oltatlan, a fertőzésen át nem esett személyekre vonatkozó éjszakai kijárási tilalmat is, és az is őket hozza kedvezőbb helyzetbe, hogy a bevásárlóközpontokba és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletekbe ezentúl nem csupán az oltottak és a betegségen átesettek mehetnek be, hanem azok is, akik negatív teszteredményt tudnak felmutatni – ez 72 óránál nem régebbi PCR-, illetve 48 óránál nem régebbi antigénteszt lehet.

Ráadásul

a 200 négyzetméteresnél nem nagyobb alapterületű üzletekbe való belépéshez már nem is lesz szükséges a védettségi igazolás

Hirdetés

– azonban esetükben meg kell szabni, hogy egyszerre hány személy tartózkodhat odabent.

A mozik, színházak és sportlétesítmények a továbbiakban várhatóan kapacitásuk 50 százalékával működhetnek az eddigi 30 helyett.

Az ünnepi időszakra vonatkozóan még nagyobb lazításokat javasolnak: karácsony este és szilveszterkor korlátozás nélkül nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek és egyéb gazdasági egységek, de csak befogadóképességük 50 százalékáig fogadhatnak vendégeket, és csakis olyanokat, akiknek van védettségi igazolványa.

Megengedettek lesznek a szilveszteri szabadtéri bulik is, de be kell tartani a járványügyi előírásokat.

Emellett a szálláshelyek negatív teszteredménnyel rendelkező vendégeket is fogadhatnak.

Mindez javaslat, a végső döntést a szerdán reggel kilenc órakor összeülő kormány hozza meg, de jelentős módosítások nem várhatók.

Hirdetés