Olyan sok a fertőzött, hogy már a sürgősségi kórházakban is lesz Covid-részleg

Elsősorban intenzív terápiás ágyakra van szükség, de minden szinten elég rossz a helyzet.

Hirdetés

A járvány harmadik hulláma annyira leterhelte a romániai egészségügyet, hogy gyakorlatilag már nincs hely a Covid-kórházakban. Ezt az intenzív osztályon kezelt betegek egyre növekvő száma illusztrálja a legjobban: nemrég volt olyan tíznapos időszak, amikor minden nap megdőlt az ottani rekord. A pénteki adatok szerint is 1364 fertőzött van válságos állapotban, miközben országszerte mindössze 1497 hely van az intenzív osztályokon.

Az egészségügyi minisztérium is belátta, hogy tenni kell valamit, Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár, aki a brassói járványkórház orvosigazgatója is egyben, ma már arról beszélt, hogy a sürgősségi kórházakban is kezelni fognak koronafertőzötteket. Első lépésben azonosítják azokat a sürgősségi kórházakat, ahol ez lehetséges, és ott intenzív terápiás ágyakat szabadítanak fel a Covid–19-ben szenvedő súlyos betegeknek. Persze a kovidos részt leválasztják a nem-kovidos résztől, nem lesz átjárás, Moldovan szerint az infrastruktúra ezt lehetővé teszi, hiszen már eddig is voltak ilyen „vegyes” kórházak az országban.

Azt is elmondta, hogy a járvány akkor fog csillapodni, amikor már csak vegyes kórházak lesznek, és nem lesz szükség kizárólagos Covid-kórházakra.

Ez azonban még messze van, hiszen, mint látjuk, jelenleg fordított a folyamat. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter is azt mondta, hogy a helyzet eléggé kritikus, és nincs okunk azt feltételezni, hogy a közeljövőben javulni fog.

Hirdetés