Fotó: ziaruldeiasi.ro

Olyan régi a kigyulladt jászvásári kórház infrastruktúrája, hogy retró múzeumokban lehetne mutogatni

A gyerekkórháznak tűzvédelmi engedélye sem volt, így senkit nem ért váratlanul, hogy kigyulladt az elektromos hálózat.

Hirdetés

Sajnos nagyon sok olyan kórház van még az országban, mely a hetvenes években rekedt – egy a sok közül a jászvásári Szent Mária Gyermekkórház, ahol kedd este tűz keletkezett. Az egész Moldvát ellátó létesítményben legutóbb a hetvenes években történtek beruházások, az elektromos hálózatához azóta sem nyúltak.

Azon a részlegen, ahol a tűz keletkezett valójában, azt sem tudják, hogy hol találhatóak a villamos vezetékek

ismerte el Costel Alexe, a kórház működéséért felelős Iași megyei önkormányzat elnöke, aki szerint nagyon sürgős beruházásokra lenne szükség.

A mentési akció egyébként meglepően szervezetten zajlott le, senki nem sérült meg. Ez annak is köszönhető, hogy a tavalyi Piatra Neamţ-i kórházi tűzeset után számítottak arra, hogy náluk is bekövetkezhet bármikor egy hasonló tragédia. Az egészségügyi minisztérium országos átvilágítása során világossá vált, hogy tűzvédelmi engedély nélkül működik a kórház – akárcsak másik három jászvásári egészségügyi létesítmény. A hatóságok összesen

hat olyan kórházat találtak, ahol túlterhelt az elektromos hálózat, vagy csak improvizált megoldásokkal működik.

Szerencsére ezúttal egy üres szalon gyulladt ki, így csak anyagi kár keletkezett. Az egészségügyi személyzet nem esett pánikba, a tüzet pedig a bejelentés után 40 perccel sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak.

Az is sokatmondó, hogy idén már négyszer megbüntették a kórházat a tűzvédelmi engedély hiánya és a szabályok megszegése miatt, két alkalommal azért, mert az épületen belül dohányzott a személyzet.

A sokadik kórházi tűzeset után ideje lenne valamit tenni is az átvilágítosokon és büntetéseken innen és túl…

Hirdetés