Oktatási miniszter: azért kapnak kevesebben érdemösztöndíjat, mert az eddigi jogosultak között funkcionális analfabéták is voltak

És egyébként is, az iskolai osztályzatok nem relevánsak.

Hirdetés

Mi is foglalkoztunk a héten azzal, hogy a diákok elégedetlenkednek, és Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter lemondását követelik, mert a tárca módosította az érdemösztöndíjak odaítélésének kritériumait.

Úgy döntöttek ugyanis, hogy az ösztöndíjhoz már nem elegendő elérni a 8,50-es tanulmányi átlag: 9,50-es átlag kell ahhoz, hogy a diák jogosult legyen a pénzre.

Cîmpeanu miniszter most jól belenyilatkozta a nyilvánosságba, miért volt erre szükség.

Nem feltétlenül a spórolás miatt – állítja –, hanem azért, mert túl alacsony volt a mérce: szerinte az előző tanév végén a diákok 53 százalékának nagyobb volt a tanulmányi átlaga 8,50-nél.

„Köztük pedig funkcionális analfabéták is voltak”

– indokolta a miniszter a mérce magasabbra emelését.

Azt is megjegyezte:

logikátlan, hogy a romániai oktatási rendszerben a diákok több mint fele a „csúcskategóriába” tartozik.

Hirdetés

De nem állt meg itt.

Azt is kijelentette, hogy a diákok által kapott érdemjegyek nem relevánsak. Igaz, nem a diákok és nem is a tanárok miatt, hanem a koronavírus-járvány által előidézett helyzet miatt, hiszen az osztályzatot adó pedagógusnak

nincs semmilyen garanciája arra, hogy az interneten keresztül, kikapcsolt kamerával felelő diák puskázik-e vagy sem.

Cîmpeanu egyébként elismerte, hogy a 9,50-es küszöbérték is önkényes, de úgy döntött, hogy bőven elég, ha a diákok 25 százaléka kap érdemösztöndíjat.

Az ösztöndíjtól így eleső „funkcionális analfabéták” felzárkóztatásáról, illetve arról, hogyan kellene átalakítani az oktatási rendszert, hogy ne termeljen ki ilyen diákokat, a miniszter diszkréten hallgatott.

 

Hirdetés