Okoskameráktól (is) retteghetnek a szabálytalan sofőrök, újabb drágulások jönnek – szombati hírek

Kolozsvár és Brassó pedig felkerült a világ legboldogabb városainak listájára, igaz, megkérdőjelezhető a felmérés pontossága.

Hirdetés

Kolozsvár is a világ legboldogabb városai közé került

A londoni székhelyű Institute for Quality of Life (Életminőségért Intézet) rangsorolta a világ 250 legboldogabb városát, a listára pedig két erdélyi település, Kolozsvár és Brassó is felkerült. A kincses város a 195., Brassó pedig a 220. helyre futott be a számos szempontot figyelembe vevő felmérés szerint. A legboldogabb város a dániai Aarhus lett. Norbert Petrovici kolozsvári szociológus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója szerint azonban az ilyen rangsorokat érdemes a helyükön kezelni, a módszertan ugyanis tudományos szempontból nem tűnik túl pontosnak. Részletek a Krónikán.

Szigorították a közúti büntetésekre vonatkozó szabályokat

Sürgősségi rendelettel módosította a kormány a közúti szabályozást, ami így szigorúbb lett. A rendelet értelmében több száz okoskamerát telepítenek a román utakra, amelyek felvételei alapján a rendőrök úgy fognak büntetni, mintha nem lenne holnap. A büntetéseket a sofőrök postai úton kapják kézhez. A rendőröknek ugyanakkor ezentúl arra is lehetőségük lesz, hogy a forgalomban résztvevő sofőrök által készített videók alapján is büntetéseket osszanak ki, ezzel különösen az agresszív sofőröket veszik célba, akikből azért elég sok van a romániai utakon. Eszerint ha fedélzeti kamerával rögzíti, hogy más sofőrök szabálytalankodnak, amivel esetleg az ön életét is veszélybe sodorják, majd a felvételt elküldi a hatóságoknak, akkor az illető sofőr számíthat egy szép nagy büntetésre. Egy büntetőpont értéke ugyanakkor a kormány pénteki döntése nyomán továbbra is 165 lej marad.

A kormány a minimálbér értékének növelésével párhozamosan megemeli az árakat is

Július elsejétől az üzemanyag és a gáz ára is emelkedni fog, így a minimálbér értékének 280 lejjel való megnövelése tulajdonképpen egyáltalán nem eredményez majd életszínvonalbéli növekedést. A kormány az üzemanyag jövedéki adóját idén immár másodszor emeli meg, ez vezet majd az újabb drágulásokhoz. A benzin ára 43, a gázolajé 40 banival lesz több, így egy teljes tank benzin a jelenlegi 350 helyett 370 lejbe kerül majd. Július elsejétől ugyanakkor 19%-kal fognak nőni a gázárak is, miután az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) jóváhagyta az elosztási díjak növelését. Ez azt jelenti, hogy a gáz ára körülbelül 10,5 banival lesz több köbméterenként. Egy 60 négyzetméteres lakás kifűtéséhez például havonta mintegy 115 köbméter földgázra van szükség – ebben az esetben az új tarifák szerint körülbelül 12 lejjel lesznek magasabbak a számlák fűtési szezonban.

Hirdetés