Ők viszik Erdélyt a Holdra – lezárult a szavazás

Bartók Béla, Erőss Zsolt, Mátyás király: az ő neveik bizonyosan ott lesznek a Téridő plaketten. A Főtér és a Puli közös küldetésének - legalábbis az első szakasznak - vége. Mutatjuk az eredményt!

Hirdetés

A kocka el van vetve: vasárnap este lezártuk az Erdély holdbázis szavazógépeit. Vagyis eldőlt, mely erdélyi értékek, személyiségek, intézmények nevei lesznek azon az időkapszulán – a Téridő plaketten –, amely reményeink szerint hasznos teherként kerül fel egy, az égi kísérőnket valamikor az év vége felé megcélzó amerikai űrhajóra.

A projektet bő egy hónapja indítottuk el egy magyarországi űrkutatási magáncéggel, a nemrég NASA-díjat is nyert Puli Space Technologiesszel együttműködésben. A Pulinak nem ez az egyetlen projektje: a magyarság emlékezetét megőrizni kívánó Téridő plakettjén – amelynek egyik példányát a hallstatti sóbányában helyeznék el, a másikat pedig elküldenék a Holdra – Erdély értékei mellett helyet kapnának az Aranycsapatról, Weöres Sándor költőről és Kulin György csillagászról készült szócikkek (ún. holdjegyzetek) is, amelyeket egy különleges lézergravírozási technikával vinnének fel a plakettre. Mindezen értékek megörökítésének támogatására a Puli közösségi finanszírozási kampányt indított.

A FŐTÉR ÉS A PULI KÖZÖS PROJEKTJÉRŐL ÉS A SZAVAZÁS MIKÉNTJÉRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT.

Mi, a Főtér szerkesztőségében úgy gondoltuk, hogy nem állíthatunk össze egy olyan listát, amely a történelmi Erdély, Partium és Bánság legfontosabb értékeit tartalmazza, olvasóink megkérdezése nélkül. Ezért egy kilenc kategóriára lebontott, száz tételből álló listát bocsátottunk szavazásra, amelyből – a lehetőségek függvényében – a legnépszerűbbnek bizonyuló 15-25 tétel kerül fel az időkapszulára.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a lista nem volt, mert nem lehetett teljes, hogy számos olyan név hiányzott róla, amelynek helye lenne egy összerdélyi magyar értéktárban – de ez is csak az erdélyi kultúra és történelem, az itteni irodalmi, művészeti, tudományos, sportéleti, néprajzi, vallási hagyományok gazdagságát bizonyítja.

A szavazás végeredménye pedig, meggyőződésünk szerint, egy olyan Erdély-képet rajzol meg, amely reprezentatívnak mondható. Voltak ezen a listán olyan személyiségek, intézmények, hagyományok, amelyeknek a jó „helyezését” borítékolni mertük volna – de akadnak meglepetések is, főleg a szavazatarányt illetően. Hogy egyetlen példát mondjunk: az, hogy Bartók Béla, aki Kárpát-medencei népzenegyűjtő munkássága mellett a modern európai zeneművészet egyik óriásának számít, egyértelmű fölénnyel végzett az első helyen, arra enged utalni, hogy az erdélyi (partiumi, bánsági) magyarok önképe talán nem áll olyan messze a művelt nagyvilág Erdély-képétől.

Annyi részrehajlás még talán belefér, hogy elmondjuk: a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport dobogós helyét, bár egyáltalán nem ért meglepetésként, külön örömmel fogadtuk – hiszen nem véletlenül választottuk az igazságos király szoborképét annak idején a Főtér logójául…

A kilenc kategóriában összesítve 23 111 szavazat érkezett, a részeredmények megtekinthetőek a szavazógép oldalán. Köszönjük mindenkinek, aki szavazatával, megosztásával vagy egyéb módon hozzájárult ahhoz, hogy Erdélynek ilyen módon is méltó emléket állíthassunk – immár nemcsak itt, a Földön, hanem a világűrben, egy másik égitesten is. A Téridő plakett sorsáról, az Erdély-projekt utóéletéről természetesen tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

Hirdetés

Egy biztos: ezután kicsit másként nézünk majd az égre.

 

A SZAVAZÁS VÉGEREDMÉNYE (A LISTA ELSŐ 25 HELYEZETTJE):

Bartók Béla 934
Erőss Zsolt 710
Mátyás-szoborcsoport 647
Bolyai Farkas és Bolyai János 595
Nagybányai festőiskola 571
Székelykapu 512
Szent Anna-tó 500
Csíksomlyói búcsú 495
Bethlen Gábor 492
Kőrösi Csoma Sándor 477
Bölöni László 456
Rovásírás 445
Arany János 420
Erdélyi Kárpát Egyesület 419
Kós Károly 418
Ady Endre 410
Benedek Elek 408
Vajdahunyadi vár 398
Szervátiusz Jenő 380
Szabó Katalin 379
Barabás Miklós 376
Kürtős kalács 375
Gábor Áron 365
Székely hadosztály 365
Tordai országgyűlés 363

Hirdetés