Drágám, a NASA támogat egy magyar űrkutatási fejlesztést

Régi ismerősünknek, a Pulinak most már tényleg minden esélye megvan, hogy vízlelőhelyeket szimatoljon ki a Holdon.

Hirdetés

Drágám, összenyomtam a NASA hasznos terhét – ez volt annak a versenynek a neve, amelyet az amerikai űrügynökség a Hold feltérképezésében használható, miniatűr műszerek fejlesztésére írt ki. Ennek a pályázatnak a fődíját egy magyar űrkutatási magáncég, a Puli Space Technologies nyerte el, a Puli Lunar Water Snooper nevű műszerével, vagyis egy ún. vízszaglászóval.

A legújabb hír szerint a verseny további szakaszában – amelyen az első rész díjazottjai vehettek részt, és végül tíz csapat adott be részletes pályamunkát – a NASA elég szép támogatást, 225 000 dollárt ítélt meg a magyar holdi vízszaglászó fejlesztésére, amely a tervek szerint 2022 januárjára készülne el. A zsűri összesen négy projektet díjazott, a holdi erőforrások felderítésére alkalmas eszközök közül egyedül a magyar fejlesztésű műszer került be a díjazottak közé.

De mi is ez a vízszaglászó, miért érdekel bennünket és mit tud? Pacher Tibor, a Puli Space vezetője tavaly ősszel egy nagyinterjúban magyarázta el nekünk a fejlesztés jelentőségét, imigyen:

„Nyilván nem csobogó patakot meg gyönyörű tengerszemet fogunk találni a Holdon, azt viszont tudjuk, hogy van vízjég. Különösen a Hold déli és északi pólusán, csak azt nem tudjuk, hogy pontosan hol és mennyi. A Puli vízszaglászója arra szolgálhat, hogy egy holdjáróra erősítve felmérje, egy adott terepen mennyi vízjég található a holdi talaj, a regolit mintegy 50-100 centiméteres felső rétegében. Más műszer is képes erre, de a miénk nagyon kicsi és nagyon könnyű. (…)

Két okból is (fontos a vízszaglászó – szerk. megj.). Egyrészt azért, mert akkor az űrhajósoknak nem kéne ivóvizet vinniük magukkal, de ez a kisebbik pozitívuma. A nagyobbik pozitívuma az, hogy a vízjégből hidrogént és oxigént állíthatunk elő, ami rakéta-üzemanyag: tehát lényegében üzemanyagtöltő állomásokat lehet létrehozni a Holdon. Ha sikerül értelmezhető mennyiségű üzemanyagot helyben gyártani, akkor értelemszerűen azt az üzemanyag-mennyiséget nem kell magunkkal vinni – és ebben áll a nagy nyereség, mert ma mindent vinni kell. Olyan ez, mintha el akarnék menni a Himalájára vagy a Déli-sarkra depó nélkül, tehát az összes életfenntartó dolgot magammal kell vinnem, a visszaútra valót is, mert nincs lehetőségem, hogy menet közben felszedjem. A világűrben per pillanat nincs depó.”

Hirdetés

A Pulinak ezzel párhuzamosan egy másik projektje is fut (az interjúban Pacher erről is beszámol): a Téridő plakett egy időkapszula, amelyen a magyarság emlékezetét vinnék a Holdra, az Astrobotic nevű amerikai cég Peregrine űrhajójának fedélzetén.

Nem árt figyelni rájuk: szolgálhatnak még egyéb meglepetéssel is…

Hirdetés