Oda jutottunk, hogy az életmentő orvosi berendezések is életveszélyessé váltak

Ezt nem mi mondjuk, hanem az egészségügyi minisztérium egyik képviselője, aki szerint a kórházakban évek óta hanyagolják a felszerelések rendszeres karbantartását.

Hirdetés

Hajmeresztő adatok látnak napvilágot az egészségügyi rendszer infrastruktúrájának az állapotáról, amióta a kórháztüzek országa lettünk. Azt eddig is tudtuk, hogy az országban rengeteg elavult eszközökkel rendelkező és/vagy leromlott állapotú intézmény működik, de kiderült például az is, hogy 302 kórház még tűzvédelmi engedéllyel sem rendelkezik.

Az egészségügyi minisztérium intenzív terápiás osztályokért felelős bizottságának az elnöke, Dorel Săndesc hétfőn arra is felhívta a figyelmet, hogy az illetékesek a kórházak orvosi berendezéseinek a rendszeres megvizsgálását is rendesen elhanyagoljták.

Egy felmérés szerint a használatban lévő kórházi berendezések 50 százalékát egyáltalán nem ellenőrzik időszakosan, de az is gyakran előfordul, hogy szakképzetlen karbantartókat hívnak be – szóval ezt hívják magyarul életveszélynek.

Mint tudjuk, az utóbbi 30 évben Romániában nem épültek új állami kórházak, a régiek épületgépészeti hálózatai pedig a legtöbb helyen tűzveszélyesek, mert nem alakították át őket a korszerű orvosi berendezések igényeinek megfelelően.

Dorel Săndesc ismét elmondta: a Piatra Neamţ-i és a bukaresti Matei Balș Intézetben történt tragédia bármikor, bárhol megismétlődhet.

Hirdetés