Hatalmas kártérítést követel a Piatra Neamț-i kórháztűz egyik áldozatának családja

A férfit mindössze néhány órával a katasztrófa előtt helyezték át az intenzívre.

Hirdetés

Egymillió eurós morális és anyagi kártérítést követelnek a bíróságon az összesen tíz halálos áldozatot követelő, hatalmas botrányt kavart Piatra Neamț-i kórháztűz egyik áldozatának hozzátartozói. T. I. özvegyének és fiának ügyvédei arra hivatkoznak, hogy a törvényszéki orvosok megállapították: az áldozat halálát akut veseelégtelenség okozta, amely közvetlenül a tűz, illetve az ebből származó füst következtében alakulhatott ki.

T. I.-t november 5-e óta kezelték Covid–19-el, és mindössze néhány órával a tűzvész kitörése előtt szállították át az intenzívre. Az ügyvédek ugyanakkor arra is felszólították az ügyészeket, vizsgálják meg azon híresztelések igazságtartalmát, miszerint a kórház intenzív osztálya – ahol a katasztrófa bekövetkezett – kulcsra volt zárva, amely tovább nehezítette a mentést.

Az eddigi vizsgálatok szerint a tűzvész november 14-én egy túlmelegedett infúziós fecskendőpumpa okozhatta, amely kigyulladt, a lángok átterjedtek az oxigénforrásra, amely felrobbant, így a kórterem percek alatt lángokba borult. Sokat elmond az eset súlyosságáról, hogy a 10 áldozat közül 5 gyakorlatilag szénné égett, így DNS-vizsgálatra van szükség az azonosításukhoz.

A Colectiv-tragédiát idéző kórháztűz körülményeiről természetesen számos gyanús részlet derült ki, többek között az, hogy a kórháznak nem volt akkreditációja, legutóbb 5 éve mérték fel a helyzetét. Az egészségügyi intézményben ráadásul mindenféle politikai háttérjátszmák és simlizések miatt úgy váltották egymást az igazgatók, mint osztálykiránduláson lévő gyerekek a benzinkutas vécén: csak az elmúlt egy év során 8 igazgatót evett meg az intézmény, a legutóbbit – aki az eset nyomán máris lemondott – mindössze három héttel a tragédia előtt nevezték ki.

Hirdetés