Fotó forrása: Daily Mail, képernyőmentés

Nyugat-Európában rájöttek arra, hogy a román idénymunkások nélkül nincs ki dolgozzon a földeken

Még azok is megmentőkként fogadják a románokat, akik korábban nem örültek a jelenlétüknek.

Hirdetés

Nagy szívességet tesznek a romániai idénymunkások a nyugat-európai mezőgazdaságnak azzal, hogy a koronavírus-járvány idején is hajlandóak a földeken dolgozni. Nemcsak Németország fogadja tárt karokkal a vendégmunkásokat, hanem Nagy-Britannia is, ahol nem mindig becsülték meg ennyire a Romániából érkezőket. Még a Daily Mail is megmentőkként ünnepli a románokat, pedig korábban csak a bűnözőket látta/látatta bennük.

Csütörtökön 150 vendégmunkás – férfiak és nők vegyesen – landolt a londoni reptéren, ahonnan autóbuszokkal szállították őket egy 7 000 hektáros farmra. A brit lap azt írta, hogy az egészségügyi maszkokkal és kesztyűkkel érkező románok csatlakoznak a britek küzdelméhez, hogy a zöldségek és gyümölcsök ne rothadjanak el a földeken. A románok utazását ugyanaz a cég szervezte meg, mely az elmúlt hetekben több mint ezer román és bolgár vendégmunkást szállított Németországba.

Május elejéig további 15 charterjárat indul Romániából Németországba és Nagy-Britanniába. Az egyik reptéri szállítással foglalkozó cég képviselője a Digi 24-nek elmondta, hogy a szezonmunkások szállítását a munkaerő-közvetítő cégek aszerint szervezik meg, hogy a termelők mikor tudják fogadni őket. Egy repülőút egyébként sokkal drágább, mint a járvány előtt, személyenként mintegy 250 angol fontba kerül.

Ez a cég eddig 1 500 személy repülését biztosította Németországba, mely 40 000 munkás beutazását tette lehetővé. A közeljövőben Hollandia, Németország és Nagy-Britannia mellett Ausztriából, Franciaországból, Svájcból és más európai országokból is érkezhetnek megkeresések a céghez. Legalábbis erre számítanak.

Hirdetés

Mindez azt mutatja, hogy elcsitulni látszik a kolozsvári reptérről felszálló vendégmunkások okozta botrány, főleg, hogy mindenki tudomásul vette, hogy a most távozók többsége, 10-15 éve abból él, hogy pár hónapig külföldi mezőgazdasági területeken dolgozik. Az ott megkeresett pénz nagy része a román gazdaságot erősíti – emlékeztetett nemrég maga a szállításügyi miniszter, Lucian Bode is, aki szerint jó, hogy ez a mechanizmus újra beindult.

A britek egyébként udvariasan megvárták, míg Németország megállapodott Romániával a szezonmunkásokról, de azért már a múlt heti botrány után jelezték, ők is szeretnének kétoldalú tárgyalásokat folytatni a vendégmunkásokról Romániával.

Hirdetés