Fotó forrása: Cluju.ro

Nesze neked két méteres távolságtartás: összezsúfolódva várják repülőjüket Kolozsváron a vendégmunkások (VIDEÓval)

Indulnak Németországba mezőgazdasági munkára. FRISSÍTÉS: a hatóságok kiakadtak, a rendőrség vizsgálódik.

Hirdetés

Ha menni kell, akkor menni kell: a koronavírus-járvány és a húsvét közeledte sem tartja az országban a román vendégmunkásokat, amivel nagy szerencséjük van egyes országoknak, mivel máskülönben padlóra kerülne a mezőgazdaságuk. Kolozsvár nemzetközi repülőterén nagycsütörtökön mintegy 1 500-an zsúfolódtak össze, akik arra várnak, hogy induljon a gépük Németországba. (Más források szerint 1800-an vannak és 12 repülőgépre várnak)

Mint tudjuk, a román kormány a 7-es számú katonai rendelettel lehetővé tette, hogy igény esetén charter-járatok vigyék a vendégmunkásokat külföldre. A munkaerőt magáncégek toborozták, össze is gyűlt 13 gép megtöltésére elegendő munkás. A gond „csak” azzal van, hogy az emberek nem tartják be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, a sajtóban megjelent felvételen is látszik, hogy nagy a zsúfoltság, ami kedvez a koronavírus terjedésének. Ráadásul többen Suceava megyéből érkeztek, mely Románia legnagyobb fertőző gócpontja (a friss adatok szerint 1487 fertőzöttet tartanak nyilván a bukovinai megyében).

 

Kiakadt a Kolozs megyei tanács vezetése

A kolozsvári repülőtér vezetése nem tájékoztatta sem a megyei tanácsot, sem a prefektúrát, sem pedig a közegészségügyi hatóságot arról, hogy csütörtök folyamán mintegy kétezer ember repül külföldre tucatnyi charter-járattal, ezért David Ciceo reptérigazgatónak le kell mondania vagy meneszteni kell – reagált a kialakult helyzetre Valentin Jucan, a Kolozs megyei tanács szóvivője.

Még a reptéri parkolót üzemeltető cég sem tudott arról, hogy a kétezer embert egyszerre, csütörtök reggel szállítják buszokkal a légikikötőbe, pedig a parkolót fertőtleníteni kellett volna. Ráadásul az autóbusz-különjáratok érkezését, az utasok várakozásának a megszervezését előre rögzíteni kellett volna – mondta a szóvivő.

A megyei tanács kérte, hogy az illetékes szervek indítsanak vizsgálatot az ügyben. A reptér egyébként a megyei tanács alárendeltségébe tartozik.

Hirdetés

David Ciceo reptérigazgató szerint az erdélyi, dél-romániai és moldvai megyékből érkezett vendégmunkásokat csütörtök folyamán tizenkét charter-járat szállítja Berlinbe, Baden-Baden/Karlsruhéba és Düsseldorfba.

Prefektus: a németországi munkaerő-toborzó cég szúrt el mindent, vizsgálat indult

Mircea Abrudean Kolozs megyei prefektus azt mondja, rendőröket és csendőröket küldtek a reptérre, akik „szétoszlatták” a tömeget a terminálon kívül és felszólították az embereket, hogy tartsanak biztonságos távolságot egymástól.

A prefektus szerint időközben kiderítették, hogy az egész helyzetért a németországi toborzócég a hibás, ők intéztek mindent a munkaszerződésektől az emberek reptérre szállításáig. Így történhetett, hogy a munkásokat nem a gépek indulási időpontjának függvényében hozták az autóbuszok, hanem egyszerre. Abrudean azt állítja, a prefektúrának sem volt tudomása ezekről a járatokról. Arról is beszélt, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Később a kolozsvári ügyészség is közölte: bűnvádi eljárást indítottak.

A kolozsvári reptérről egyébként a tervek szerint szombaton és vasárnap is indulnak charter-járatok Németországba, szintén román vendégmunkásokat visznek mezőgazdasági munkára.

Hirdetés