Nocsak: Károly herceg most nem felejtette el a magyarokat és a székelyeket Erdély kapcsán, sőt (VIDEÓval)

Újabb videóban beszél a régióról, és bennünket is megemlít.

Hirdetés

Az már régóta nem újdonság, hogy a brit trónörökös, Károly herceg visszajáró vendég Erdélyben, hiszen több vidéki házat is vásárolt itt, a Szászföld mellett a Székelyföldön is.

Az sem újdonság, hogy szívesen beszél erdélyi élményeiről.

Nyáron például egy videóban Románia szépségeit dicsérte, fellendítendő a turizmust.

Akkor viszont magyar részről komoly bírálatok érték, amiért Drakulát megemlítette ugyan az ősei között, Rhédey Klaudia grófnőt viszont nem.

Nos, a trónörökös most mindenkit kárpótolt.

Egy újabb videóban ugyanis, amely a Nagy-Britannia és Románia közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulója alkalmából készült, Románia etnikai sokszínűségéről beszél – ettől a román politikum vélhetően egy emberként kezdett el csuklani –, és megemlíti a magyarokat és a székelyeket is.

És persze nem feledkezik meg Rhédey grófnőről sem.

Hirdetés

„Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különböző kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja. Számomra Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel. Végtelenül szerencsésnek érzem magam, amiért számos alkalommal járhattam Romániában, és megismerhettem megannyi olyan román és brit embert, akik kiemelkedő munkát végeznek a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében.

Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik”

– mondja Károly herceg.

Ami nem csupán korrekt helyzetleírás, de kiválóan alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet arra: Románia távolról sem csak a románok nemzetállama.

Thank you, Your Royal Highness!

Hirdetés