Nocsak: január közepétől már kezdődhet is az oltási kampány második szakasza

A második fordulóban mintegy 4 millió idős és/vagy krónikus betegségben szenvedő polgárt immunizálnak.

Hirdetés

Az oltási kampány koordinálásával megbízott katonaorvos, Valeriu Gheorghiţă ezredes azt nyilatkozta, hogy az oltási kampány második szakasza – amelyben a 60 évnél idősebbeket, illetve a krónikus betegségük miatt veszélyeztetetteket immunizálják a koronavírus ellen – már január 15-e után elkezdődhet. Elsőre meglepő lehet, hogy ez ilyen „hamar” megtörténik, ám ha belegondolunk, amennyiben megfelelő ritmusban jön a cucc, az első körös egészségügyiseket viszonylag hamar be lehet oltani.

A nyilatkozatból egy demográfiai szempontból érdekes adat is kiviláglik: a második kategóriába mintegy 4 millió lakos tartozik, ami megint csak rávilágít arra, milyen nagy arányban öregszik el a társadalmunk (hiszen a krónikus betegek zöme is az idősek közé tartozik).

A második szakasz egyébként az egészségügyi-szociális központok (pl. oregotthonok) beutaltjainak immunizálásával kezdődik – ez körülbelül 40 ezer embert jelent.

Gheorghiţă – aki a jó példa kedvéért már be is oltatta magát – azt is elmondta, hogy a harmadik szakaszra, vagyis a lakosság hátralévő részének, a krónikus betegséggel nem küzdő fiatalabb állampolgároknak a beoltására előreláthatóan leghamarabb áprilistól kerül sor – ám ez nemcsak az oltási kapacitástól függ, hanem attól is, hogy a gyártók milyen ütemben képesek leszállítani a megrendelt oltóanyagokat.

Az orvosezredes szerint eddig országszerte 87 adag vakcinát sikerült elpazarolni.

Hirdetés