Románia lakossága a következő 50 évben csaknem a felére is csökkenhet, és még jobban elöregszik

De az biztos, hogy több millióval kevesebb polgár lesz az országban 2070-re.

Hirdetés

Az eddig sem volt titok, hogy Románia lakossága apad és az elöregedés is egyre látványosabb az alacsony születésszám és a migráció következtében, az Országos Statisztikai Intézet friss becslései azonban igencsak sötét képet festenek a nem is olyan távoli jövőre nézve.

Az intézet munkatársai több variánst is kiszámoltak a népesség eddigi változásai alapján, de mindegyik elég durva. 2070-re még az optimista variáns szerint is több mint négy millióval csökken a hazai népesség a mostani, több mint 19 millióhoz képest, és marad kábé 15,3 millió.

A pesszimista forgatókönyv szerint mindössze 11,8 millió lakosa lesz az országnak 50 év múlva, míg a kettő közötti átlag (gyaníthatóan ez áll majd legközelebb az igazsághoz) szerint 13,2 millióra fog apadni a lakosok száma.

A legnagyobb visszaesés Teleorman megyében várható, ahol a mostani lakosság több mint 70 százaléka fog eltűnni, a legkisebb pedig Brassó megyében, ahol várhatóan 4,5 százalékkal csökken a lélekszám.

Brassó mellett Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Hargita, Iaşi, Szilágy, Szeben, Suceava és Temes megyék a szerencsésebbek: ezeken a helyeken kevesebb mint 100 ezer lakossal csökken a népesség az említett időszakban.

Hirdetés

Érdekesség, hogy miközben az összes többi megye népessége jelentősen, csökken a statisztikai intézet számítása szerint Ilfov megyében nőni fog a lélekszám, méghozzá nem is kevéssel, több mint 200 ezerrel (42,7%).

Az alacsony születésszám és a nyugatra történő migráció miatt ráadásul a népesség látványos elöregedése is folytatódni fog a következő fél évszázadban.

Hirdetés