Elöl járt a jó példával: az oltási kampány koordinátora is beadatta magának a vakcinát

Mert ez jelenti az egyetlen kiutat a járványból. És nem ártana több hasonló példa.

Hirdetés

Sikerült felpörgetni a koronavírus elleni oltási kampmányt hétfőtől, hiszen egy nap alatt csaknem 12 ezren kapták meg a vakcinát. Az első körben az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltást, így aztán kedden délelőtt az oltási kampány koordinálásával megbízott katonaorvos, Valeriu Gheorghiţă ezredes is úgy döntött, hogy beadatja magának a vakcinát, hogy ezzel is példát mutasson mindenkinek.

Gheorghiţă a bukaresti Carol Davila katonai kórházban kapta meg a vakcinát, és mindenkit arra buzdított, hogy kövessék a példáját.

Az orvos szerint itt az ideje annak, hogy csökkentsük a járvány negatív következményeit, korlátozzuk a haláleseteket és a családi tragédiákat.

A kételkedőket arra buzdította, hogy bízzanak az egészségügyben és a tudományban, mert így védhetők meg a családtagok és a barátok.

Gheorghiţă szerint a kampány kezdete a tudomány diadala, hiszen sikerült a lehető legrövidebb időn belül létrehozni a minden biztonsági és hatékonysági feltételnek megfelelő oltást.

„A Covid-19 elleni oltás jelenti az egészségügyi szempontból megfelelő, biztos és hatékony megoldást amellyel közös erővel visszatérhet a normalitás”

– mondta Gheorghiţă.

Hirdetés

Ezzel ő az egyik első közismert arc, aki példát mutat az oltás beadatása terén, ami sokak szerint furcsa, mivel több olyan ország is van, ahol a vezető politikusok, állami vezetők az elsők között adatták be maguknak a vakcinát.

Csakhogy Romániában az illetékesek nagyon óvatosak – már nem az oltástól félnek, hanem attól, milyen visszhangja lenne, ha a politikusok előre „furakodnának” a sorban.

Az oltási stratégiát ennek nyomán úgy dolgozták ki, hogy először az egészségügyi és szociális dolgozókat, majd a krónikus betegeket, időseket és a stratégiai ágazatok dolgozóit oltják be, csak ezután következhet a szélesebb körű oltás.

Az állami vezetők így legfeljebb a második körben következhetnek.

Nos, Ioana Stăncel egészségpolitikai szakértő szerint ez nem biztos, hogy szerencsés. Az ugyanis vélhetően növelné az oltással szembeni bizalmat, ha az államfő, a kormánytagok és a katasztrófavédelmi államtitkár nyilvánosan beoltatná magát – csakhogy az is benne van a pakliban, hogy az emberek jó részében benne van a kekeckedésre való hajlam is, így az egészet úgy magyaráznák, hogy a politikusok már megint saját maguknak akarnak előnyt szerezni.

Pedig az állami vezetők beoltása nemzetbiztonsági ügy is, hiszen rájuk hárul a feladat, hogy válsághelyzetben – pláne, egy, a járvánnyal párhuzamosan előálló válsághelyzetben – irányítsák az országot.

Komoly a dilemma, és jól mutatja, mekkora a bizalom szintje a társadalomban.

Hirdetés