Nő az esetszám, de csökken az elhunytak száma. Féltünk az omikrontól, de végül kiderül, hogy a barátunk

Ha ez így megy tovább, az új vírusmutáció hozhatja el a nyájimmunitást és a járvány lecsengését.

Hirdetés

Tovább nőtt a napi esetszám, ezzel párhuzamosan viszont csökkent az elhunytak száma csütörtökhöz képest. Pénteken 9884 új fertőzöttet regisztráltak (csütörtökön 9785-öt), a gyors növekedés alapján pedig biztosra vehetjük, hogy a jövő hét már tízezer fölötti esetszámokat hoz.

A fertőzöttek számának gyors emelkedését azonban szerencsére nem követi az elhunytak számának növekedése. Sőt, a csütörtöki 34-hez képest „csak” 27-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben (ezekhez még hozzá kell adni 2, illetve 3 korábbi halálesetet, amit csak most rögzítettek a statisztikában), ami nagyon is jó hír.

Egyre inkább beigazolódik ugyanis, hogy az omikronnak nagyobb a füstje, mint a lángja, ahogy mondani szokták.

Ez pedig azokat az elméleteket látszik megerősíteni, amelyek szerint éppen a nagy fertőzőképességű omikron variáns hozhatja el a járvány végét, enyhébb tüneteket okoz ugyanis, és mivel képes gyorsan végigsöpörni a lakosságon, elhozhatja a hőn áhított nyájimmunitást. (Az Egészségügyi Világszervezet szakértői például úgy saccolják, hogy 6–8 héten belül Európa lakosságának több mint a fele is megfertőződhet az új vírusvariánssal.)

Magyarán a koronavírus az új variáns által legyengült, és ha nem jön egy jóval durvább mutáció, akkor hamarosan túl lehetünk végre a nehezén.

Hirdetés

Ezt látszik igazolni az amerikai és angliai helyzet is, ahol olyan sokan fertőződnek meg, mint eddig soha, a halálozások száma mégis jóval alacsonyabb, mint az előző járványhullámok hasonló szakaszaiban. Az Egyesült Államokban például már tavaly december vége óta az omikron variáns a domináns, január 3-ikán pedig több mint egymillió új esettel világrekordot döntöttek, a napi esetszám folyamatos emelkedése mellett mégis 10 százalékkal csökkent a halálozások száma a 2021. december 27–2022. január 3. közötti héten.

Az illetékesek a hét elején jelentették be, hogy az omikron variáns Romániában is a közösségi terjedés szintjére lépett, ami – akármilyen furcsán hangzik is – jó hír, hiszen kiszorítja a veszélyesebb vírustörzseket, de nem okoz akkora károkat.

Az intenzív osztályokon ápolt betegek száma lassan emelkedik ugyan (pénteken már 456-an voltak), de korántsem olyan ütemben, mint a korábbi hullámokban.

A jelenleg súlyos állapotban lévő betegek közül mindössze 49-en vannak beoltva, az elhunytak nagy része (24) pedig oltatlan volt.

Hirdetés