Netán rossz napja volt? Temesváron fűtés sincs, még a kórházakban sem…

Akkora energiaválság szakadt a temesváriak nyakába, hogy már holnap is késő lenne nekik a tavasz. Közben a kórházak problémájára az E.On is megoldást keres.

Hirdetés

Ha netán nem lett volna elég a járvány, Temesváron energiaválság is kirobbant kedden. A helyi távhőszolgáltató, a Colterm ugyanis hivatalosan is fizetésképtelenné vált a felhalmozott hatalmas – mintegy 320 millió lejes – adóssága miatt, az E.On és a Delgaz pedig elzárta a gázcsapokat.

Ennek következtében mintegy 50 ezer temesvári háztartás, és a megyeszékhely mind a 6 állami kórháza fűtés és meleg víz nélkül maradt kedd déltől.

A helyzet annyira elkeserítő, hogy a város polgármestere mellett Raul Pătrașcu, a megyei kórház vezetője is felhívást intézett kollégáival együtt a hazai gázszolgáltatók felé, mert szerinte a kialakult állapot katasztrófához vezethet. Egy beteg szervezet ugyanis nem tud még a hideggel is megküzdeni, így az orvosok emberfeletti munkája hiábavalóvá válhat, ha nem állítják helyre sürgősen a fűtést a kórházakban.

Az E.On hamarosan közleményben reagált az orvosok kérésére, jelezve, hogy ők hajlandók külön szerződést kötni a kórházakkal, és direkt nekik szállítani gázt.

A gond csak az, hogy ez csak azoknak a kórházaknak használható forgatókönyv, amelyek saját hőközponttal rendelkeznek

– ez azonban Dominic Fritz polgármester szerint a hatból csak két esetben, a Victor Babeș járványkórházban és az Odobescu-szülészeten van így.

A megyei kórház például Raul Pătrașcu elmondása szerint csak most, a válság kirobbanásakor kapott ígéretet a megyei tanácstól egy 750 ezer lejes extra támogatásra, amelyből sürgősségi intézkedésként helyreállíthatják a 2006 óta működésképtelen saját fűtésrendszerüket, de jó kérdés, hogy ebből mikorra lenne valami.

Addig is a fűtésre is alkalmas légkondicionáló berendezéseikkel (ezek elvileg –5 fokig bírják a strapát) és pokrócokkal, takarókkal próbálják tartani a lelket a betegeikben.

Hirdetés

Dominic Fritz azt is mondta, hogy jelenleg is igyekeznek megegyezni a gázszolgáltatókkal legalább kisebb mennyiségű földgáz felvásárlásában, miközben, ahol lehet, igyekeznek széntüzelésre áttérni. Ehhez azonban az állami tartalékokból kell szenet igényelniük,

ez viszont csak sürgősségi kormányrendelettel volna lehetséges, miközben az ügyvivő kormánynak nincs jogköre ilyesmire.

Fritz szerint viszont a jelenlegi energiaválság és földgázhiány mellett az állami támogatás elengedhetetlen, főleg, hogy a bukaresti után a temesvári az ország második legnagyobb távhőszolgáltatója.

Szerinte a Colterm csődjét az időzte elő, hogy eddig jóval az előállítási áron alul biztosította a szolgáltatást, így a fogyasztókra kirótt árak megduplázását javasolta Temesváron.

Hirdetés