Illusztráció / Fotó forrása: a kórház Facebook-oldala

Nem történt szándékos emberölés a szebeni kórházban, ahogy állította egy névtelen forrás

Az ügyészség nem talált bizonyítékokat, de nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy orvosi mulasztás miatt halt meg 13 beteg.

Hirdetés

Nagy port kavart idén márciusban, hogy egy nevét eltitkoló volt asszisztens azt állította, szándékosan öltek koronavírus-fertőzötteket a szebeni kórház intenzív osztályán. A román egészségügyi rendszer iránti bizalmat alaposan kikezdte az eset, ami a járvány elleni küzdelemnek sem tett jót.

A rendkívül súlyos vádakat megfogalmazó asszisztensről kiderült, hogy fegyelmi eljárás zajlott ellene, feltehetően tehát korábbi sérelmek vezettek oda, hogy kitálaljon a sajtónak. Ráadásul mindössze egy hónapot dolgozott az intézményben, míg a nem megfelelő munkavégzés miatt kirúgták. Az illető konkrétan azt állította, hogy a súlyos állapotban lévő fertőzötteknek erős nyugtatókat adtak, miközben tisztában voltak azzal, hogy ez végzetes lehet a légzési nehézségekkel küzdő páciensek számára. A betegeket állítólag az ágyhoz kötötték, majd magukra hagyták őket.

Az első vizsgálatok nem találtak bizonyítékokat a szándékos emberölésre, holott egy orvos is azt állította, hogy ölt. Az ügyészség hivatalból eljárást indított, a nyomozást viszont szándékos emberölés helyett gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folytatják, ugyanis nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy orvosi mulasztás okozta 13 beteg halálát. Mindegyik halálesetet külön vizsgálnak meg. A kórtermeket korábban már bekamerázták, a személyzet újraképzését is jóváhagyták.

Hirdetés