Nem tetszik az ügyfeleket átverő gázszolgáltatóknak, hogy az energiaár-szabályozó hatóság odacsapott nekik

Persze ettől nem mennek csődbe, de azért érezzék a törődést. Fáj is nekik.

Hirdetés

Nem csupán az égbe szökő gázárak miatt fájhat a fogyasztók feje, hanem a gázszolgáltatók trükközései miatt is, azok ugyanis előszeretettel módosítják menet közben a játékszabályokat – természetesen úgy, hogy ők jussanak több pénzhez az ügyfelek kárára.

Ezt elégelte meg az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), amely csütörtökön több szolgáltatót is szép kis bírsággal kínált meg, amiért úgy emelték az áraikat, hogy az ügyfeleiknek kínált új szerződésekben a szerződés időtartamára rögzített árat ígértek, és nem jelezték, hogy ez azért menet közben mégiscsak módosulhat.

A legnagyobb összegű, 800 000 lejes bírságot három cégre, az ENGIE-re, az E.ON-ra és a Restart Energyre szabták ki,

míg a Premier Energynek 200 000 lejt kell befizetnie a büntikasszába.

Az ANRE egyúttal felszólította a szolgáltatókat, hogy tartsa tiszteletben azokat az ajánlatokat, amelyek a szerződés megkötésének időpontjában érvényesek voltak, és a szerződések lejártáig az azokban rögzített áron szolgáltassa a gázt.

Kisebb összegű, 30 00 lejes bírságot kapott az Enel Energie és az Enel Energie Muntenia is, amiért a szerződésben nem rögzítették azok megkötésének időpontját, mint ahogy azok érvényességének időtartamát sem.

Ugyanekkora bírságot kapott a Nova Power&Gas is,

amiért a szerződésekben nem pontosította, meddig tart a rögzített áras időszak.

Hirdetés

A kirótt bírságok összege eléri a 2,7 millió lejt.

Ami – tekintve a cégek méretét és forgalmát – nem is olyan nagy, de azért a jelek szerint még ez is kellemetlenül érinti őket.

Az ENGIE és az E.ON közleményt adott ki, amelyben tagadják, hogy megtévesztették volna az ügyfeleiket, a drágításokat pedig azzal indokolják, hogy nőtt a földgáz világpiaci ára.

Erre hivatkozva mindkét szolgáltató arra készül, hogy megfellebbezze a bírságot.

Hirdetés