Nem sikerült megállítani az új vírustörzset: már Romániában is igazoltak egy esetet

A koronavírus újabb változata, amely Angliában ütötte fel a fejét, jóval fertőzőbb, mint az eredeti kórokozó.

Hirdetés

Egy giurgiui nőnél mutatták ki pénteken, Bukarestben az országban elsőként a koronavírus új változatát, amely még szeptemberben ütötte fel a fejét Nagy-Britanniában, és amely miatt számos európai ország korlátozta vagy felfüggesztette az Angliából érkező légi járatok beutazását.

A korlátozó intézkedésekkel azonban alighanem elkéstek az EU-s tagállamok, hiszen Olaszországban már karácsony előtt találtak olyan beteget, aki az új vírustörzzsel fertőződött meg, most pedig már nálunk is megvetette a lábát (az új vírustörzs).

A korona új változata szerencsére nem halálosabb, mint az eredeti – a giurgiui hölgy is a betegség enyhe tüneteit mutatja, nem is kellett kórházba utalni – ám a szakértők szerint 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok. A nő ráadásul azt állítja, hogy nem járt külföldön mostanában, így alighanem közvetve kapta el, ami azt jelenti, hogy biztosan nem ő az egyetlen, aki az új törzzsel fertőződött meg errefelé.

A közegészségügyi hatóság most azon van, hogy kiderítse, kivel érintkezett a hölgy az elmúlt hetekben, hátha sikerül kinyomozni, kitől kapta el a cuccot.

Cătălin Apostolescu, a Matei Balș Intézet szóvivője szerint könnyen megugorhat az esetszám, ha nálunk is elszabadul(t) az új törzs.

Hirdetés