Egész Európa megijedt, így most ön sem utazhat repülővel Romániából Nagy-Britanniába egy új vírustörzs miatt

Impozáns sebességgel képes terjedni az előzőhöz képest.

Hirdetés

Lehet még fokozni a járványőrületet: mikor már éppen fellélegeznénk, hogy vasárnaptól elkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány, és a remények szerint fél év múlva már szinte teljesen visszatér minden a normális kerékvágásba, egy új, mutálódott vírustörzs ismét felbolygatta Európát.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország hétfő reggelre videoértekezletre hívta a tagállamok vezetőit, hogy egyeztessenek az új törzsről, amely Nagy-Britanniában ütötte fel a fejét. És a jelek szerint jóval ragaszkodóbb: a brit egészségügyi illetékesek szerint 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eddigi változatok.

Az új törzs még szeptember közepén bukkant fel Londonban vagy Kent megyében, és azóta ez vált a domináns formává Nagy-Britanniában. Olyannyira, hogy az elmúlt napokban Londonban és Anglia jelentős részében szigorú vesztegzárat hirdettek a vírus terjedésének megfékezésére.

Öröm az ürömben, hogy a jelek szerint az új vírustörzs nem halálosabb az eddigiekhez képest. Még nagyobb öröm, hogy a szakemberek szerint az oltás ugyanolyan hatékony ellene.

Mindez nem jelenti azt, hogy az európai országok szívesen vennék, ha ez a törzs is tiszteletét tenné náluk, ezért tömegével korlátozzák a beutazást Nagy-Britanniából.

Az új koronavírus-variáns angliai terjedése miatt több európai ország: Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador a Nagy-Britanniából érkező közvetlen légi járatok hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését is bejelentette.

Hirdetés

Az óvatoskodó országokhoz Románia is csatlakozott, így a járványügyi operatív törzs vasárnapi döntésének értelmében Bukarest is felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező vagy oda induló légi járatokat.

Az óvatosság azonban a jelek szerint kissé elkésett: Olaszországban már jelezték is, hogy találtak olyan pácienst, aki az új, brit vírusfajtával fertőződött meg.

Azért el bírtunk volna képzelni jobb híreket karácsonyra.

Hirdetés