Nem láttuk jönni: a koronaválság még a gyógyszeripart is megviseli – kevesebb bogyót szedünk

Elsősorban a vény nélkül kapható szerek eladása esett vissza.

Hirdetés

Történt valami, amire aligha számítottunk: bár logikusan az következne, hogy egy világjárvány mindenkinek rossz, kivéve a gyógyszergyártó cégeket, a mostani helyzet mégis negatívan befolyásolja ezt a szektort is. A járvány kezdete óta egyre kevesebb bogyó fogy a gyógyszertárakból, ez a visszaesés júniusban volt a legszembeötlőbb: 16,6 százalék (mennyiségben, nem árban) az előző év júniusához képest.

A csökkenés folyamatos a járvány kezdete óta, és igazából arra mutat rá leginkább, hogy mennyi fölösleges dolgot szedtünk korábban, hiszen nincs idő a fejfájásra. Júniusban összesen körülbelül 16,5 millió doboz gyógyszert adtak el országszerte.

Az év első hat hónapjában 2019 első feléhez képest átlagban 6,26 százalékkal esett vissza a gyógyszereladás.

Dragoș Damian, az ország legnagyobb gyógyszergyára, a múlt évben 736 millió lejes forgalmat lebonyolító Terapia képviselője szerint a visszaesés elsősorban abból adódik, hogy a járványhelyzetben az emberek a korlátozások és a fertőzésveszélytől való félelem miatt nem jutnak el olyan könnyen a gyógyszertárakba és kórházakba – plusz ugye még volt a kijárási tilalom is.

Persze az sem teljesen igaz, hogy csak a mellékes, nem létfontosságú gyógyszereket nem vesszük meg – ez a része csak a gyógyszercégeknek rossz. A hazai betegszövetségek felhívták a figyelmet arra, milyen veszélyekkel jár az, hogy sok, egyéb betegséggel (nem koronával) küzdő beteg nem jut hozzá időben a megfelelő kezeléshez (a korona miatt).

Hirdetés

Egy vâlceai gyógyszerlánc-tulajdonos ugyanakkor a Mediafaxnak elmondta: tapasztalata szerint elsősorban a recept nélkül (és legtöbbször nem orvosi ajánlásra) kiváltható bogyók fogynak kevésbé, mint például a különféle táplálékkiegészítők, vitaminok, az emberek inkább az orvosok receptjeire szorítkoznak, és azokat a gyógyszereket veszik, amelyek egy konkrét (nem képzelt) betegség konkrét kezelésére valók.

Dragoș Damian szerint ugyanakkor pénzben nem olyan látványos a visszaesés, mint az eladott gyógyszerek mennyiségében, hiszen a gyógyszertáraknak van egy csodafegyverük: drágítanak.

Kösz.

Hirdetés