Nem akarjuk untatni, de ismét rekordot döntött a kornavírus-fertőzések száma

Az oltakozási kedv viszont bezzeg nem akar rekordot dönteni. És ennek a politikai instabilitás az egyik fő oka.

Hirdetés

Megjött a legfrissebb hivatalos járványjelentés, és sajnos nincsenek jó hírek: az elmúlt 24 órában összesen 12 590 új megbetegedést észleltek.

Az említett időintervallumban 184 koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetet jelentettek be.

Az ország intenzív osztályain összesen 1412 súlyos beteget kezelnek. (Ja, ez is rekord.)

A megyék vörös-sárga-zöld színeit az alábbi képen lehet megcsodálni. Vezet Ilfov megye, a második Bukarest, aztán Temes, végül Kolozs a negyedik:

Ami az oltakozási kedvet illeti, sehogy sem akar rekordot dönteni. A CNN elemzésében azokat az okokat próbálják felderíteni, amelyek az uniós oltakozási sereghajtók (Románia és Bulgária) esetében eltántorítják az embereket az oltástól, amely ugye, ott van, csak ki kellene nyújtani érte a kezet. A szakértők szerint az oltással szembeni bizalmatlanság egyik fő oka a két országban fennálló politikai instabilitás. Bulgáriában novemberben parlamenti választások következnek, Romániában szeptemberben zajlott a liberális párt elnökválasztása, és mindkét ország politikai elitje többnyire kampányolt, miközben magasról tett az oltás népszerűsítésére. Ennek pedig megvan az ára.

További okok: az álhírek és összeesküvés-elméletek masszív terjedése a közösségi hálózatokon, a különböző társadalmi egyenlőtlenségek (romák oltatlansága, falusi környezetben jelentkező oltási nehézségek).

Hirdetés

Fotó: CNN.

Ugyanakkor létezik egy különbség az Európai Unió nyugati és keleti része között. Ez a „demarkációs vonal” emlékeztet a hírhedt Vasfüggönyre. A 27 tagország közül az első 15 a hajdani nyugati blokkhoz tartozik, az utolsó tíz helyen viszont a keleti blokkból „érkező” országok vannak, Romániával és Bulgáriával az utolsó két helyen.

Ez a megállapítás összecseng egy másik kutatás eredményeivel is (a kutatók 100 országban vizsgálták az emberek egészségügyi rendszerbe és hatóságba vetett bizalmát): eszerint a bizalomhiány sokkal nagyobb azokban az országokban, amelyeket a múltban megfertőzött a szovjet típusú kommunizmus.

Hát így. Nincs jobb ötletünk: nem kell bízni ebben a kormányban (nem is érdemes), de a konteóknak sem érdemes hinni. Viszont oltakozni hasznos és szükséges, mert olcsóbban megúszhatjuk az egész pandémiás cirkuszt.

Hirdetés