Nem akarjuk elkiabálni, de továbbra is javul a hazai járványhelyzet

Csupa jó hír: alacsony pozitivitási arány, kevesebb új megbetegedés, súlyos beteg és haláleset.

Hirdetés

Ennél jobb járványjelentést jó ideje nem olvastunk. És ha ehhez hozzátesszük, hogy a szezonális légúti megbetegedések száma is csökkent a tavaly januárhoz képest (ehhez a kötelező nyilvános maszkviselésnek persze köze van), akkor tényleg lehet kicsit örülni.

Az elmúlt 24 órában összesen 2878 új megbetegedést regisztráltak (első teszteredmény). Mégpedig olyan körülmények közt, hogy végre többet tesztelnek az illetékesek: összesen 30 036 tesztet végeztek el az elmúlt nap folyamán (24 552 PCR és 5474 gyorsteszt). A pozitivitási arány magasabb ugyan, mint szerdán, viszont továbbra is 10 százalék alatt van: 9,59 százalék.

Az ország intenzív osztályain kezelt súlyos betegek száma szintén csökkent, elég látványosan: jelenleg 1005.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma is nagyot csökkent: az elmúlt 24 órában 69 súlyos beteg (44 férfi és 25 nő) hunyt el. 64 páciens más betegségekkel is küzdött, három esetben nincs komorbiditásra utaló adat, két esetben pedig nem érkezett vonatkozó jelentés.

Hirdetés

A megyék vörös listáján változatlanul három megye áll, most, hogy Bukarest lekerült róla. A különbség annyi, hogy csökkentek a számok: Temes megye (3,93 ezrelék), Kolozs megye (3,31 ezrelék) és Ilfov megye (3,12 ezrelék).

Lassan az oltáskampányról is vannak értékelhető időbeli adatok. Tessék nézni, azért szépen alakul(gat), minden zavar ellenére.

Hirdetés