Napi bréking: Hízik az OMV Petrom, mint a kis gömböc, drágul a gázolaj, de nyugi, Iohannis elnök felesége fest!

Azt azért reméljük, nem az ördögöt festi a falra a Förszt Hazai Lédi. Ördögből elég az áremelkedés.

Hirdetés

Mint a viccben: kérdezzük Önöktől, kedves Olvasók: melyikkel kezdjük? A rossz hírrel? A jóval? Jó, jöjjön először a rossz, essünk túl rajta:

Dízelesek, figyelem! Elképzelhető, hogy szívás lesz

A hírek szerint ugyanis február 5-én, vasárnap az EU betiltja az orosz üzemanyagimportot. Pont! Ami nyilván beszerzési zökkenőket okoz majd, de ami nagyobb baj, legalábbis a hétköznapi ember számára: nagyon valószínű, hogy (megint) megugrik a gázolaj (dízel, avagy motorina) ára. A rendelkezésre álló adatok szerint az EU autótulajdonosainak 40%-a szoríthat egyet a nadrágszíjon, ennyien vezetnek ugyanis dízeljárgányt.

Ha valaki esetleg azt kérdezné, hogy de hát miért épp a gázolaj drágul, erre az a válasz, hogy az európai gázolajimport szinte fele Oroszországból származott a tavalyi évben.

Úgy hízik az OMV Petrom, mint a mesebeli kisgömböc

Ez már egészen jó hír, főleg az érintett nagyvállalatnak. A tavaly óta tartó energiaválság körülményei közt nem csoda, hogy az energetikai ágazat cégei – hogy is mondjuk, hogy ne legyen sértő – súlygyarapodást szenvedtek, értsd, hatalmas bevételnövekedést könyvelhettek el. Mind közül messze magasan (vagy szélesen, ha ragaszkodunk a hízáshoz) kiemelkedik az OMV Petrom vállalat, amelynek 20%-ban a román állam is rész(vény)ese. A cég tavalyi nettó profitja – írd és mondd – 10,3 milliárd lej. Sok? Kevés? Hát, a 2021-es nettó profithoz képest (2,8 milliárd lej) elég sok. Na, és akkor most már értjük mi is, hétköznapi halandók, többek közt hova vezet az üzemanyag árának emelkedése.

Faragatlan banda! Utat az áldott állapotban levő és kisgyerekes hölgyeknek!

Többek közt erről szólnak a liberálisok három derék parlamenti képviselőjének törvénytervezetei (és ez tényleg jó hír, elvileg legalábbis). A honatyák (és -anyák) célja a „pályakezdő” családok támogatása. Két terv is van az asztalon: az egyik arról szól, hogy nőni fog (már ha törvény lesz belőle) a gyermeknevelési segély, legkevesebb az átlagos bruttó minimálbér 60%-ával, legtöbb pedig a említett bruttó minimálbér négyszeresével. (Na, erre azért kíváncsiak vagyunk. Leszünk. Ha.)

Hirdetés

A másik terv: törvénybe foglalni az áldott állapotban levő, illetve kisgyerekes anyák iránti tiszteletet. Ezt úgy képzelik el a tisztelt kezdeményezők, hogy (ismételjük, amennyiben törvény lesz belőle) a boltok pénztárainál és a közintézmények ügyintéző ablakainál előre kell engedni a terhes nőket és azokat az anyukákat, akik öt évesnél kisebb gyerekeikkel érkeznek. Na, erre is kíváncsiak vagyunk. Leszünk. Ha.

Románia első asszonya pemzlit ragadott!

A végére hagytuk a legjobb hírt. Mert a maga módján példát mutat a hír alanya: bármilyen nehéz is az élet, ki lehet kapcsolódni belőle. És hát ki mutathatja jobban az irányt, mint Románia első emberpárja? Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök például azzal a jó példával jár (néha) elöl, hogy golfozni megy kikapcsolódás gyanánt.

És amilyen hagyományos társadalom a mioritikus, érthető, hogy neje, Carmen Iohannis, nem extrém (költséges) sporttal lazít, mint férjuram, hanem pemzlit ragad és fest. Méghozzá Nagyszebenben, iskolások társaságában. Hát nem bájos? Kövessük a példát, fogjunk ecsetet és fessünk! Akkor is, ha nőnek az árak.

Hirdetés