Naná, hogy ismét elhalasztották a döntést az augusztus 10-i tüntetés ügyének újratárgyalásáról

Megy a tili-toli, a vétkesek meg röhögnek a markukba.

Hirdetés

A bukaresti törvényszék pénteken január 22-ére halasztotta a döntést a 2018. augusztus 10-én brutálisan szétvert kormányellenes diaszpóratüntetés ügyében. A DIICOT augusztus 4-én kérte a nyomozás újbóli megnyitását, és a felelősök felelősségre vonását, ám ehhez egy bíró jóváhagyása is kell.

Ez persze nem az első eset, amikor elhalasztják az ezzel kapcsolatos döntést, ráadásul a bukaresti törvényszék, a fellebbviteli bíróság és a legfelsőbb bíróság még pingpongozott is egy kört egymás között a feladattal – láthatóan senkinek nem fűlik hozzá a foga.

Pedig nem is csak a DIICOT sürgeti az eljárás újranyitását, a Declic Közösség – amely az idei évfordulón egy hatalmas rózsaszín elefánttal járta Bukarest utcáit, hogy felhívják a figyelmet az ügy eltussolására – petíciót is kezdeményezett a nyomozás újrakezdése érdekében, amelyet augusztusra már 60 ezren írtak alá.

Ha a törvényszék megembereli magát, és a nyomozás újraindítása mellett dönt, esély lesz rá, hogy végre felelősségre vonják az annak idején könnygázzal, gumibotokkal oszlató csendőrség fejeseit, mint például Gheorghe Sebastian Cucoş ezredest, a csendőrök korábbi főparancsnok-helyettesét, Laurenţiu Cazan őrnagyot, aki a kormánypalota előtti bevetésen részt vevő csendőri egységek parancsnoka volt, Cătălin Sindile ezredest, a csendőrség volt főparancsnokát és Mihai Dan Chirică rendőrfőkapitányt, volt belügyi államtitkárt.

Hirdetés