Rózsaszín elefánt Bukarest utcáin: több helyen is tiltakoztak augusztus 10-e eltussolása ellen (VIDEÓval)

Ennek ellenére a két évvel ezelőtti tüntetés szétverésének újravizsgálásával kapcsolatos döntést hétfőn ismét elhalasztották…

Hirdetés

Bár tömeges tüntetésekre a járványhelyzet miatt nem kerülhet sor, hétfőn, a diaszpóra 2018. augusztus 10-i, szétkönnygázozott és gumibotozott kormányellenes tüntetésánek kétéves évfordulóján több megmozdulás is volt Bukarestben.

A belügyminisztériumnál, tucatnyian vettek részt egy „művészeti projektben”, amelynek keretében egy férfi a csendőrök két éve viselt rohamfelszerelésében ütötte-verte (persze nem igaziból) a többieket, akiknek a fehér pólóján olyan feliratok szerepeltek, mint: Szabadság, Demokrácia vagy Felelősség. Szerintük ezeket az értékeket verték össze gumibotokkal a csendőrök két éve a Victoriei téren.

A tüntetők között arany színű ruhában ott volt maga Iustitia, az igazságszolgáltatás római istennője is, ám ő ügyet sem vetett a dolgokra. A rohamcsendőrnek öltözött aktivista többször szóváltásba is keveredett a laza (nem oszlatós) szerkóban lévő igazi csendőrökkel, akik az istennek sem engedték oda a belügyminisztérium épülete elé, hiába erősködött emberünk, hogy ott van egy járda, amit ő szabadon használhat.

Amúgy a felvétel tanúsága szerint csendőrből több volt a helyszínen, mint aktivistából Marcel Vela irodájának ablaka pedig nyitva volt, de nem tudni, hallotta-e a cirkuszt.

Eközben a hétfői nap folyamán a Declic Közösség egy rózsaszínre festett elefántot (nem igazit) vonszolt végig a fővároson, hátha feltűnik, és ezáltal a két éve tartó igazságtalanság is. Megálltak vele többek között a Cotroceni-palota, az igazságügyi palota, a főügyészség, az igazságügy-minisztérium, a DIICOT és a belügyminisztérium épülete előtt, végül pedig a Victoriei téren.

Hirdetés

A Declic Közösség kezdeményezésére egyébként már több mint 59 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben a tüntetés szétverését irányítók felelősségre vonását, a nyomozás újraindítását kérik Gabriela Scutea legfőbb ügyésztől. A bukaresti fellebbviteli bíróság azonban hétfőn elhalasztotta az ezzel kapcsolatos döntést, miután múlt héten egyszer már elnapolták azt.

Ha a fellebbviteli bíróságon elfogadják a DIICOT kérését, akkor az ügyet újranyitják, és a katonai ügyészséghez kerül.

Néhány tucat tüntető a két évvel ezelőtti helyszínen, a Victoriei téren is összegyűlt. Ők többek között Liviu Dragnea, azóta korrupció miatt lesittelt egykori PSD-elnök, Viorica Dăncilă akkori miniszterelnök és Carmen Dan akkori belügyminiszter arcképeivel ellátott táblákat lengettek, akiket az események fő bűnöseinek tekintenek.

2018. augusztus 10-én a diaszpóra szervezett tüntetést az akkori PSD-kormény ellen a Victoriei téren, a csendőrök azonban könnygázzal és gumibotokkal verték szét a tömeget.

Hirdetés