Nahát: épp a kitiltási idő lejárta után derült ki, az SZNT-s Dabis Attilát jogtalanul nem engedték be Romániába

Milyen különös, micsoda véletlen! Persze nem azt mondjuk, hogy kivárták a három évet, de az időzítés meglehetősen érdekesre sikeredett.

Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját, Dabis Attilát nemzetbiztonsági okokra hivatkozva három évre tiltották ki Romániából 2018. március 9-én (itt írtunk róla részletesen), a határrendészet pedig azt írta az indoklásába, hogy „olyan cselekedetek következtében jártak el, amelyek veszélyeztetik Románia nemzetbiztonságát”.

Dabis Attila – aki egyébként akkor épp Marosvásárhelyre utazott volna a Székely szabadság napja alkalmából szervezett autonómiafelvonulásra és tüntetésre, de az Ártánd-Bors határátkelőhelyen visszafordították – a bukaresti táblabírósághoz fordult a határozat érvénytelenítése érdekében, erre eddig kellett várni. Három évet és pár hetet.

Mit ad Isten, a bíróság március 31-i döntése értelmében a kitiltási határozat érvénytelenné vált, Dabis kártérítési igényét azonban nem vették figyelembe. Picit különös, hogy az ügy lezárására addig kellett várni, míg a korábban elrendelt kitiltási időszak szépen le is járt.

Hirdetés