Nem hagyja annyiban a Romániából való kitiltását Dabis Attila

Az SZNT külügyi megbízottja jogorvoslatért folyamodik, mert úgy véli, a beutazási tilalommal nemcsak alapvető jogait, hanem Románia törvényeit is megsértették.
Hirdetés

Közleményben ismertette a pénteki határátlépés megtagadásának körülményeit Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja. Mint írja, nem kapott kielégítő választ arra, hogy miért nem léphet Románia területére, határőrök megtagadták a választ, de azt többször is világossá tették a számára, hogy „Bukarestből, magasabb szintről érkezett az utasítás”. Mivel nem büntetett előéletű, soha nem sértette meg Románia törvényeit, azt feltételezi, hogy a döntés

„politikai motivációból született, válaszként arra a munkára, amit az SZNT keretében végez”.

Dabis Attila tételesen is felsorolja, melyek azok a törvények, illetve a Románia által aláírt és ratifikált nemzetközi egyezmények, melyek sérültek a kitiltásával.

„E tiltás sérti mindenekelőtt azon jogomat, hogy az Európai unió polgáraként szabadon mozogjak az Unió határain belül. Az a tény, hogy Románia megtiltotta az országba való belépést egy másik EU-s tagállam törvénytisztelő polgárától, megkérdőjelezi Románia hajlandóságát, hogy végrehajtsa az Uniós jogszabályokat, köztük az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelvét, az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról. Ezen felül, a Székely Szabadság Napján való részvételem megakadályozása sérti a szóláshoz, véleménynyilvánításhoz, és gyülekezéshez való alapvető jogomat, melyet nemzetközi, illetve regionális emberi jogi egyezmények védenek, köztük az EU Alapjogi Chartája.” – fogalmaz.

Dabis Attila mindezek tükrében úgy döntött, hogy jogorvoslatért folyamodik, és ugyanúgy folytatja eddigi tevékenységét, illetve amint lehetséges újra visszatér Székelyföldre.

Hirdetés