Nagyon úgy néz ki, hogy sosem vonják felelősségre az augusztus 10-i tüntetés szétveretőit (FRISSÍTVE)

A DIICOT kérésével ellentétben nem nyitják újra a nyomozást a diaszpóratüntetésen zajló brutális tömegoszlatás ügyében.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Több civil szervezet máris bejelentette, hogy szerdán 18 órától tüntetést szerveznek a bukaresti törvényszék előtt, ahol ma lezárták az augusztus 10-i brutális tömegoszlatás ügyét, anélkül hogy akár egyetlen vétkest is felelősségre vontak volna. A tüntetés főszervezője, a Declic Közösség „szégyenletesnek” nevezi a döntést, és azzal fenyegetőznek, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé viszi az ügyet. Dacian Cioloș, az USR PLUS társelnöke ugyanakkor parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgette a Facebook-oldalán. A bejegyzésben utalt arra, hogy a rendfenntartók magatartását meghatározó politikai döntéseket is érdemes lenne górcső alá venni. Hozzátette: nem erre a végkifejletre várt sem ő, sem az ország polgárai.

Ha azt hitte, hogy a 2018. augusztus 10-i kormányellenes diaszpóratüntetést brutálisan szétverető csendőrparancsnokokat majd jól felelősségre vonják, nagyon tévedett: a bukaresti törvényszék lezártnak tekinti az ügyet, és nem hajlandó újranyitni a nyomozást.

Az ügyet tavaly július 15-én egyszer már lezárták, anélkül, hogy Gheorghe Sebastian Cucoş ezredesnek, a csendőrség akkori ideiglenes főparancsnokának, Laurenţiu Cazan őrnagynak, a kormánypalota előtti bevetésen részt vevő csendőri egységek volt parancsnokának, Cătălin Sindile ezredesnek, a csendőrség akkori főparancsnokának vagy Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkárnak, rendőr főfelügyelőnek akár a haja szála is meggörbült volna.

A DIICOT volt főügyésze, Giorgiana Hosu azonban szerette volna újranyitni az ügyet, mivel szerinte az ügyész, aki lezárta azt, nem vette figyelembe a katonai ügyészség által összegyűjtött bizonyítékokat, és nem hallgatta ki újra a gyanúsítottakat, az áldozatokat és a tanúkat. Az ügy újranyitásáról a döntést többször elhalasztották a nagy közfelháborodás dacára.

Doru Stoica ügyész azonban most azzal érvelt az ügy lezárása mellett, hogy a rendfenntartó erők csak a munkájukat végezték, a békés tüntetők pedig nem határolódtak el a csendőrökkel szemben erőszakosan fellépő huligánoktól, így erkölcsi bűnrészességet vállaltak velük. Azt is mondta, hogy nem minden békésnek nevezett tüntető volt az események „ártatlan áldozata”.

Hirdetés

Mint ismeretes, a tüntetést a román diaszpóra szervezte Bukarestben, a kormánypalota előtt még 2018-ban, azonban a tüntetők közé már a megmozdulás korai szakaszában olyan huligánok vegyültek, akik szándékosan provokálták a csendőröket, szegélykövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták őket. A rendfenntartó erők könnygázzal válaszoltak, majd később, az egyre erőszakosabbá váló összecsapások során az a döntés született, hogy ki kell szorítani a tömeget a térről.

A csendőrök az akció során nem nézték, hogy ki áll előttük: válogatás nélkül vertek mindenkit, függetlenül attól, hogy a huligánok közé tartozott, vagy békés tüntető volt.

A bukaresti törvényszék mostani döntése végleges.

Hirdetés