FRISSÍTÉS: Mégsem az omikron okozta a korábban jelzett halálesetet

Egy idős nő halálával kapcsolatban merült fel az omikron-gyanú.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:
Hivatalosan cáfolták szerdán, hogy a koronavírus omikron-változata okozta volna egy idős nő kedden bekövetkezett halálát, amiről korábban információk jelentek meg a nyilvánosságban. Vasile Cepoi, a Iași megyei közegészségügyi hivatal igazgatója szerdán közölte: az omikron-fertőzéssel a megyében nyilvántartásba vett 21 személy közül senki nem halt meg.

Eredeti cikkünk:

Egy 75 éves nő lehet a koronavírus omikron variánsának első hivatalos halálos áldozata Romániában.

Az egészségügyi szakemberek szerint igencsak megalapozott a gyanú, hogy a páciens halálát a dél-afrikai variáns okozta.

A nő a kedd esti bejelentés szerint a jászvásári járványkórház intenzív osztályán hunyt el. Tíz nappal korábban került kórházba, súlyos, krónikus betegségekben szenvedett, ugyanakkor nem oltatta be magát az új típusú koronavírus ellen.

A kórházba szállítása után néhány nappal állapota súlyosbodott, így átvitték az intenzív osztályra, ahol hétfőn elhunyt.

A kórház vezetője szerint az előző 24 órában elvégzett tesztek 95 százaléka kapcsán merült fel a gyanú, hogy a fertőzést az omikron variáns okozta, és bár a szekvenálás végeredményére még várnak, eddig még nem fordult elő, hogy tévedtek volna, amikor jelezték, hogy a fertőzést az alapos gyanú szerint mely variáns okozza.

Hirdetés

Az első omikron okozta fertőzéseket hivatalosan december 4-én erősítették meg Romániában, azóta hivatalosan 617 esetet tartanak nyilván – de ez csak a korlátozott génszekvenálási kapacitásnak tudható be, valójában több tíz-, ha nem százezres nagyságrendű lehet azok száma, akik ezzel a variánssal fertőződtek meg.

Mint ismert, az omikron sokkal fertőzőbb, mint az eddigi variánsok, ugyanakkor lényegesen enyhébb tüneteket okoz. Vélhetően ennek tudható be, hogy annak ellenére, hogy kedden megközelítette az eddigi rekordot az új fertőzöttek száma – majdnem 17 ezer volt –, a kórházakra nehezedő nyomás kisebb, mint az előző hullámban.

Az orvosok ugyanakkor figyelmeztetnek: ez annak is köszönhető, hogy az oltottak – ha esetleg el is kapják a vírust – jóval nagyobb eséllyel kerülik el a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedést.

Az oltatlanok esetében ugyanakkor félő, hogy ez a variáns is képes súlyosabb tüneteket okozni.

Hirdetés