Fotó: Szántai János.

Megint összefirkálták a Mátyás-szobrot. Hat éve ígérik, kamerákat állítanak rá

És persze, a rendőr, a csendőr megint aludt. Az alpolgármester pedig megint kamerákat ígér.

Nemrég valaki (vagy valakik) felmászott a kolozsvári Mátyás-szobor talapzatára, mégpedig azért, hogy egy szerinte igen jó poént firkáljon rá. A Mathias Rex második szava elé odabiggyesztett egy T-t. T–Rex, értik, ugye? Úgyis, mint Tyrannosaurus.

És ha már ott volt, írogatott még pár keresetlen szót, angol nyelven. Kicsit zavaros, de megpróbáljuk lefordítani. Tessék:

„Ilyen a 2021-es munka. Pucold (pucoljátok) le! Azt hiszed, Új-Rex jobb, mint én? Soha! Andra, le.”

A helyesírási hibák függvényében a szavak más jelentést is hordozhatnak. Viszont általános benyomásként hadd rögzítsük: ez egy részeg vagy belőtt egyén (nem) mestermunkája.

Persze, a nagy kérdés, mint minden hasonló esetben, ugyanaz: hol volt a rendőrség?

Ha kell, ha nem, ott áll egy rendőrautó Kolozsvár főtere sarkán. Általában.

Na de most majd mind előbújik a rendőr, a csendőr, az RMDSZ, az alpolgármester asszony, maga a polgármester, és megdöbbennek, aggodalmat fejeznek ki, felháborodnak, elítélnek, szavakat mondanak (a levegőbe).

És tessék, időközben meg is jelent Oláh Emese alpolgármester asszony felháborodott Facebook-posztja. Feljelentés lesz, remek. És elítél!

És akkor itt álljunk meg egy szóra. Oláh Emese alpolgármester azt is írja felháborodott posztjában, hogy:

„… következő időszakban azon fogunk dolgozni, kamerákat helyezzenek ki a szobor köré.”

De miért csak most?

Hiszen 2015-ben, amikor a Mátyás-szobrot festékkel leöntötték, konkrétan megígérték (Horváth Anna, Kolozsvár akkori magyar alpolgármestere), hogy kamerákkal bástyázzák körbe a szobrot.

Őszintén reméljük, hogy most mégsem csak süket duma (értsd, hazugság) az egész, mint hat évvel ezelőtt. És tényleg történik valami, a felháborodáson, elítélésen, döbbeneten túl.