Kamerákat állítanak a Mátyás-szoborra

Egy hónap múlva két kamera kizárólag Mátyás király szobrát figyeli majd a kolozsvári Főtéren. A mostaniakon nem sok látszik a tegnapi rongálásból.
Hirdetés

Új térfigyelő kamerákat szerelnek fel a kolozsvári Főtérre egy hónap múlva, amelyeket kizárólag a Mátyás-szoborra irányítanak majd – tudtuk meg ma reggel Horváth Annától, Kolozsvár alpolgármesterétől. 

A jelenlegi térfigyelő kamerák felvételein ugyanis nem vehető ki, pontosan kik és mikor öntötték le festékkel Fadrusz János szobrának talapzatát, amelyet hátul festékeztek össze, a ló farka alatt. A rozsdaszínű festékből jutott a bronzszoborra is. A szobor környékén szerdán éjszaka 1 és 3 között észleltek mozgást, állítólag a TransylvaniaCam felvételén is látszik valami, bár ez a kereskedelmi kamera nagyon magasról veszi a teret.
 
A felvételeket tegnap a polgármesteri hivatal és a helyi rendőrség is bekérte, most már a megyei rendőrség vizsgálja azokat. Illetve megnézik a környék kameráinak felvételeit is, hogy beazonosítsák, merre távoztak az elkövetők.
 
A megrongált szoborcsoportot ma vizsgálja meg a 2009-2010-es nagy felújítás két vezetője, Kolozsi Tibor szobrász és Nagy Benjamin kőrestaurátor. Utóbbival a polgármesteri hivatal várhatóan már ma szerződést köt a talapzat tisztításai munkálataira – közölte Horváth Anna.
 
A polgármesteri hivatal tegnap ismeretlen tettes(ek) ellen nyújtott be büntetőjogi feljelentést. Mivel a szobrot A kategóriájú műemlékként tartják nyilván, a rongálókat börtönbüntetésre is ítélhetik.
 

Hirdetés