Fotó forrása: facebook.com/ROVaccinare

Nagyon dühösek a polgármesterek, mert a nyakukba akarják varrni az oltásközpontok finanszírozását

Élő adásban vitatkozott össze a téma kapcsán Emil Boc kolozsvári polgármester és Vlad Voiculescu egészségügyi tárcavezető.

Hirdetés

Eddig is érzékelhető volt, hogy mintha nem menne minden flottul az oltás megszervezése körül, szombat este azonban kiderült, komoly ellentétek alakultak ki az egészségügyi minisztérium és a helyi önkormányzatok között egy sürgősségi kormányrendelet tervezete miatt. A polgármesterek azért dühösek, mert saját költségvetésből kellene kialakítsák, felszereljék és működtessék az oltásközpontokat, és ehhez átcsoportosításokra van szükség a 2021-es büdzsében. A legabszurdabb, hogy

a rendeletet kezdeményező egészségügyi minisztérium a kormányra mutogat, melynek ő maga is tagja.

Az ellentétek a Digi 24 hírműsorában buktak elő: Vlad Voiculescu (USR-PLUS) tárcavezető és Emil Boc kolozsvári polgármester – aki egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is – élő adásban vitatkoztak össze a téma kapcsán. Boc szerint a szükséges pénz előteremtéséhez a bölcsődék fenntartására, a diákoknak nyújtott ösztöndíjakra, a beruházásokra, a kórházakra, sőt, a közvilágításra fenntartott összegekhez kellene nyúlniuk. Azt állítja, hogy kiszámolták a költségeket, és ha a kormányrendeletet a mostani formában elfogadják, akkor az önkormányzatoknak havonta félmillió eurót kellene kispórolniuk az oltásközpontok működtetésére. Elfogadhatatlan, hogy a szakminisztérium a polgármesterek nyakába akarja varrni ezt az összeget.

Vlad Voiculescu válaszában azt javasolta Emil Bocnak, hogy hívja fel Florin Cîțu kormányfőt, aki egészen biztosan szombaton is felveszi a telefont, mivel

a kormányrendelet – ahogyan a neve is mutatja – a kormányé, és nem a minisztériumé.

Az egészségügyi tárca elküldte konzultációra az összes illetékes számára a tervezetet, írásban (és nem a sajtóban) várják a reakciókat. A tervezetet nem hétvégén fogják elfogadni, hanem a jövő heti kormányülésen vitatják meg. Egyébként lehetővé teszik, hogy a helyi hatóságok a fejlesztési minisztériumon keresztül pénzt kérjenek az oltásközpontokra, erről további egyeztetésekre van szükség.

A vita egyre élesebb hangnemben folytatódott, a felpaprikázott Emil Boc szerint nem tartják be a konzultációra vonatkozó tíz napos kötelezettséget. Ugyanakkor a kormány nem oszthat le úgy feladatokat az önkormányzatok számára, hogy nem biztosít mellé költségvetést, ezt még egy osztályfőnöki órán is tudják. A polgármesterek rendkívül fel vannak háborodva azért, mert az egészségügyi minisztérium ezzel az attitűddel azokat az elveket sérti, melyek alapján az Európai Unió is működik.

A tárcának felelősséget kell vállalni az általa kezdeményezett rendeletért, és nem kellene felelősségekkel dobálóznia,

Hirdetés

jelentette ki az elöljáró.

Vlad Voiculescu sem hagyta annyiban a dolgot, szerinte, rövidebb időbe telik, ha a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként Emil Boc felhívja párttársait, mint egy hírműsorban vitatkozni. Hozzátette: járvány van, az oltási kampány két hete tart, elég gyorsan haladnak a folyamatok, az ezzel kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletek mindegyikével azonban nem lehet tíz napot várni. Végül leszögezte, hogy az egészségügyi minisztériumnak nem az az érdeke, hogy a kormány a lehetetlenre kötelezze a helyi önkormányzatokat, csakis az, hogy az oltás jól haladjon. Tehát hasznosabb lenne, ha intézményi párbeszédet folytatnának a továbbiakban az összes érintett minisztériummal és a helyi közigazgatás képviselőivel, zárta mondandóját.

A polgármesterek egyébként már az év végén is figyelmeztették a Cîţu-kabinetet, hogy a központi vezetés és a helyi közigazgatási egységek közötti párbeszéd nem opcionális, a kormánynak kötelessége a polgármesterekkel is konzultálni egy őket is érintő, pénzügyi és költségvetési intézkedéseket tartalmazó sürgősségi rendelet kapcsán. Úgy tűnik, nem hallgattak a figyelmeztetésre.

Hirdetés