Fotók forrása: Florin Birta Facebook-oldala

Múzeumot hoztak létre a váradi szabadkőművesek épületében, csak egy szóval sem említik kik voltak ők

Ahelyett, hogy rekonstruálták volna az egykori László király páholy szertartástermét, Románia Szabadkőműves Nagypáholya egy templomot alakított ki benne.

Hirdetés

Sokáig elhanyagoltan állt a nagyváradi Rulikowski út elején egy épület, melyről csak a helytörténet szerelmesei tudták, hogy 1902-től benne működött az 1876-ban, szabadkőműves értelmiségiek által alapított László páholy. Amikor a turisztikai látványosságok gyarapítására ráálló önkormányzat bejelentette, hogy szabadkőműves múzeumot hoz létre benne, még arról volt szó, bemutatják majd az itt folyó tevékenységeket.

A héten ünnepélyes keretek között megnyitották a múzeumot, a beruházás páratlanságát méltató, és az önkormányzat munkáját agyon dicsérő beszédek kíséretében, majd körbevezették a sajtót az igényesen kialakított helyiségekben. Ekkor derült ki:

valójában történeti múzeum helyett egy kulturális kisajátítást kaptak a váradiak,

ahogy az Erdon.ro beszámolója is rámutat. A tárlat ugyanis ahelyett, hogy a helyi szabadkőművesek történetét dolgozná fel, kizárólag az egykoron Romániában működött szabadkőművességet mutatja be. Egy árva pannót sem szenteltek a László páholynak, holott éppen azért volt izgalmas a projekt, mert rekonstruálhatta volna az épület eredeti kialakítását, betekintést engedve a váradi szabadkőművesek titkos életébe.

Ehelyett az állandó kiállítás a román szabadkőművességre fókuszál, oklevelek, szertartáskönyvek, szabadkőműves jelek, szertartási kellékek bemutatásával. Megtekinthető a szabadkőműves szimbólumokkal díszített páholyterem, a főmester terme, az avatási inasszoba, és több más sajátos terem.

Hirdetés

A Nagyváradi Szabadkőművesség Templomának elnevezett múzeum tárlatát a Romániai Szabadkőműves Nagypáholy és a Nemzeti Levéltár biztosította, míg a kiállított könyveket a Nemzeti Könyvtár és a megyei könyvtár bocsátotta a múzeum rendelkezésére. A nagypáholy

egy templomot is berendezett a László páholy egykori szertartástermében.

Még a román sajtósok számára is feltűnt, hogy kifelejtették a képletből a nagyváradi szabadkőműveseket. Kérdésükre Angela Lupșea, az új múzeumot is üzemeltető Oradea Heritage Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatója azt válaszolta, hogy külön projekt mutatja majd be a László király páholyt. Azt is hozzátette, hogy az uniós projekt keretében nem is lehetett volna csak a váradi szabadkőművesek bemutatására koncentrálni, ennek konkrét okáról azonban már nem esett szó…

Hirdetés