Munkaügyi miniszter: azért nő röhejes összeggel a családi pótlék, hogy a szülők ne abból éljenek

Frappáns választ adott a dilemmákra a tárcavezető.

Hirdetés

Mi is megírtuk, hogy a kormány az inflációt ellensúlyozandó több intézkedést is hozott, többek között 12,5 százalékkal nőnek a nyugdíjak januártól, emellett még számos juttatás összegét növelik – nem egy esetben jelképes összeggel.

Ilyen a gyermekpénznek is nevezett családi pótlék, is, amely már amúgy is röhejes összegű – két éves korlót 18 éves korig 243 lej, két éves kor alatt pedig 600 lej.

Előbbi esetben 12 lejjel 255, utóbbiban 30 lejjel 630 lejre nő az összeg.

Marius Budăi munkaügyi miniszter egészen eredeti magyarázattal állt elő arra nézvést, miért csak ilyen hangyányi mértékben nő a támogatás.

Először is azért, mert ez felel meg az éves infláció mértékének, márpedig a cél az volt, hogy ennyivel növeljék a juttatás.

A másik viszont az, hogy munkavállalásra ösztönözzék a szülőket.

„Nem nekünk kell abban támogatnunk az olyan családokat, amelyekben munkaképesek a szülők, hogy csak a családi pótlékból éljenek” – jelentette ki sommásan a miniszter.

Hirdetés

Arra a felvetésre, hogy mi van azokkal a családokkal, amelyek mégis kizárólag a gyermekpénzből élnek, a miniszter kijelentette: az ilyen esetekben a szülőket rá kell bírni, hogy munkát vállaljanak.

 

Hirdetés